Twaalf- tot achttienjarigen eerder aan de beurt voor tweede prik

Foto: Pixabay / Frauke Riether

Jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar die op 16 augustus of later hun afspraak voor de tweede prik hadden staan, kunnen hun afspraak met twee weken versnellen en zo eerder volledig gevaccineerd zijn.

Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is er vanaf begin volgende maand voldoende BioNTech/Pfizer-vaccin beschikbaar om dit mogelijk te maken. Er zijn op dit moment meer prikslots beschikbaar dan dat er afspraken staan ingepland. Mensen die nog geen eerste prik hebben gehad zijn daarom snel aan de beurt en de tieners die hun tweede prik na 16 augustus zouden krijgen kunnen nu eerder hun vaccinatie krijgen. De jongeren krijgen een sms van de GGD. Na de ontvangst daarvan kan worden gebeld met het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer om de tweede vaccinatie telefonisch te vervroegen.

Belangrijk voor start schooljaar

‘Niemand wil terug naar alle beperkingen die we nu achter ons hebben kunnen laten. Juist daarom is vaccineren in het belang van jongeren zelf. Door de tweede prik te versnellen kunnen we klaar zijn voor het nieuwe schooljaar,’ aldus De Jonge. Het minimale tijdsverloop tussen twee vaccinaties van het BioNTech/Pfizer-vaccin is 21 dagen. De groep boven de achttien jaar is deels met Moderna en deels met Pfizer ingeënt. Omdat het lastig is om bij uitnodigingen een onderscheid te maken tussen de twee vaccins komt deze leeftijdsgroep pas later in aanmerking voor een versnelling.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen