Vermoedelijk uitbraak van botulisme in Jisp

Foto: Public Domain Pictures

Er zijn meerdere dode watervogels gevonden in een weiland aan de Barnde Molen in Jisp en het vermoeden bestaat dat zij ten prooi zijn gevallen aan botulisme. De gemeente Wormerland waarschuwt dode vogels en vissen niet aan te raken en kinderen en huisdieren weg te houden bij het mogelijk besmette water.

De dode watervogels vertonen symptomen die in verband worden gebracht met de dodelijke ziekte. Er wordt nog onderzocht of er daadwerkelijk sprake van is en de uitslag daarvan wordt volgende week verwacht.┬áBotulisme komt vaker voor bij warm weer en in stilstaand water. Ziet u zieke of gewonde watervogels waarschuw dan direct de dierenambulance, via het nummer 075 – 615 6666. Bij dode dieren is de gemeente het aangewezen adres, ook in het weekend, via 075 – 6512 100 bereikbaar. Digitaal melden kan hier.

Voorzichtigheid geboden

Laat huisdieren niet in contact komen met het mogelijk besmette water en vermijd zelf ook contact met water uit deze sloten: ga er vooral niet zwemmen. Afgeraden wordt om tuinen en/of balkonplanten te beregenen met het vermoedelijk besmette water. Ook belangrijk: gooi geen afval of etensresten in het water. Voor de afbraak daarvan is zuurstof nodig en juist in zuurstofarm water gedijt de botulismebacterie goed. Ook vorig jaar was er een uitbraak van botulisme in het Wormer- en Jisperveld.

Reacties