Brede coalitie om kwetsbaren aan een thuis te helpen

Foto: Pxfuel / CC0

Wethouder Songül Mutluer is door het Rijk uitverkoren om in een persbericht te onderstrepen dat er dringend een oplossing moet komen voor de huisvesting van kwetsbare ouderen, statushouders, GGZ-patiënten, dak- en thuislozen en vrouwen in de opvang.

Er wordt gestudeerd op een spoedpakket, in combinatie met een tienjarige Nationale Samenwerkingsagenda. Vijf ministeries, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Aedes en de G4 en G40 schreven een adviesrapport over de huisvesting van deze aandachtsgroepen, waaruit blijkt dat zij steeds vaker in sociale nood raken door het ontbreken van een thuis. De brede coalitie gaat nu gezamenlijk het vraagstuk oppakken en daarmee versnippering en verdringing voorkomen.

Hoge maatschappelijke kosten

‘De beschikbare voorraad sociale huurwoningen, de behoefte van aandachtsgroepen aan passende huisvesting mét ondersteuning en de daarvoor beschikbare gemeentelijke budgetten raken steeds verder uit balans. Hierdoor verslechtert niet alleen het aanbod voor aandachtsgroepen van huisvesting en hulp maar nemen de maatschappelijke sociale kosten door het ontbreken van een (t)huis voor deze groepen steeds verder toe,’ aldus het persbericht.

Vijf miljard in kas

Er is de komende jaren in ieder geval vijf miljard euro per jaar nodig om de gewenste gecombineerde aanpak van het Rijk, provincies, gemeenten, woningcorporaties, zorg- en welzijnspartijen en ook marktpartijen te kunnen realiseren. Hiermee worden aan de andere kant veel kosten bespaard die nu voortvloeien uit de sociale ellende van mensen die niet goed gehuisvest zijn.

Mutluer

Voor gemeenten betekent het tekort dat ze onvoldoende kunnen sturen op de opvang en huisvesting van kwetsbare mensen. ‘De gemeenten willen zich graag inspannen om samen met partners nieuwe woonplekken te creëren en te behouden voor groepen met een zorgvraag, jong en oud, zodat ze prettig kunnen wonen met de juiste ondersteuning, maar de instrumenten daarvoor schieten nu tekort,’ zegt Mutluer daarover.

Dat er op dit moment te weinig wordt bijgebouwd en al bestaande tekorten niet worden ingelopen maar juist verder oplopen komt omdat woningcorporaties te weinig geld hebben. Hiervoor zijn ook financieel gezonde gemeenten noodzakelijk. Daarnaast moet er haast gemaakt worden met de aanpak van knellende wet- en regelgeving en met de structurele verruiming van budgetten voor de aanpak van de sociale vraagstukken waar aandachtsgroepen mee worstelen. Concrete voorstellen volgen nog.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen