Op reis wordt wellicht weer Russische roulette

Foto: Flickr / SalFalko

Een binnenkort verwacht reisadvies over Nederland van de Europese gezondheidsdienst ECDC kan volgens demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid nog wel eens tegenvallen. Nu kleurt Nederland vooral geel en zelfs deels groen, maar vanwege de snel toenemende coronabesmettingen zou die kleurcode weleens naar ‘rood’ of zelfs ‘donkerrood’ kunnen gaan.

Dat zou betekenen dat Nederlandse reizigers mogelijk eerst in quarantaine moeten in het land van aankomst. Mocht het land van bestemming naar een zwaarder regime gaan, dan lopen Nederlanders daar financiële risico’s: vergelijkingssite Pricewise meldt op basis van een eigen peiling dat bijna de helft van de mensen niet weet dat er verzekeraars zijn die niets dekken bij code oranje.

De meest recente kaart van het European Centre for Disease Prevention and Control.

 

 

Volgens de prijsvergelijker denken mensen dat in een land waar code oranje geldt alleen aan corona gerelateerde schade niet wordt gedekt, zoals medische kosten of extra overnachtingen. Dat geldt inderdaad voor een aantal reisverzekeringen. Maar een kwart dekt helemaal niets bij code oranje.

Pricewise raadt vakantiegangers daarom aan om voor vertrek goed te kijken naar de voorwaarden van hun reis- en annuleringsverzekering. Zo is het belangrijk om te weten hoe snel je weg moet zijn als het vakantieland verandert van code geel naar oranje. Verzekeraars hanteren daarvoor verschillende termijnen.

Elke donderdag update

Het European Centre for Disease Prevention and Control baseert de kleurcodes van alle EU-lidstaten onder meer op het gemiddelde aantal positieve tests van de afgelopen veertien dagen. De kaart wordt iedere donderdag bijgewerkt. De Jonge verwacht nog niet dat de eerstvolgende update gevolgen heeft voor Nederland, maar die daarop waarschijnlijk wel. Vanwege de sterke stijging in het aantal coronabesmettingen heeft hij het Outbreak Management Team om een spoedadvies gevraagd.

Zaanstad

Het aantal coronabesmettingen in de Zaanstad is vandaag gestegen met 62 gevallen en dat betekent dat de landelijke trend zich ook hier voordoet. In totaal zijn er nu 15.810 coronabesmettingen geregistreerd in onze gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen