Dit jaar nog geen herdenking Keti Koti in passender omgeving

Foto: Wikipedia / Tropenmuseum

De Keti Koti-herdenking op donderdag 1 juli kan nog niet plaatsvinden op een nieuwe gedenkplaats die recht doet aan de afschaffing van de slavernij in 1863: die is nog niet klaar. Volgend jaar moet er wel een passender omgeving zijn bij de Anton de Kombrug in Zaandam, waar de jaarlijkse herdenking nu is.

De vertraging komt door de herinrichting en rioolvervanging die in het komende jaar op stapel staan in de Kleurenbuurt en omdat een anti-graffiticoating op de brug verwijderd en opnieuw aangebracht moet worden. Dat laatste is duur – maximaal 20.000 euro – en er moet nog geld voor gevonden worden. De Surinaamse gemeenschap heeft aangegeven een gedenkplaats te willen in de buurt van een aantal straten waarvan de naam nauw met het thema verbonden is: de Anton de Kombrug, de Vrijheidslaan en de Martin Luther Kingweg.

Pleintje bij buurthuis

De initiatiefnemers van Keti Koti Zaanstad hebben gekozen voor een schildering van de palen van de Anton de Kombrug en een schildering onder de brug en voor de aanleg van een pleintje met een herdenkingsmonument, banken en vaandels aan de Martin Luther Kingweg, bij buurthuis Kleurrijk. De gemeenteraad nam een jaar geleden een motie aan voor de inrichting van een gedenkplaats. De gemeente past dit nu in in de herinrichting die al gepland was.

De bewoners van de Kleurenbuurt worden binnenkort geïnformeerd over het hoe en wat en de beschildering van de brug en de vormgeving van het monument worden voorgelegd aan de gemeentelijke Kunstcommissie. De vorm die het monument bij buurthuis Kleurrijk krijgt moet nog nader uitgewerkt worden.  De initiatiefnemers van de gedenkplek hebben tot dusver succesvol donateurs en vrijwilligers geworven en onder andere een subsidie van de Rabobank binnengehaald voor de uitvoering van de ideeën, schrijft het college aan de raad.

 

Reacties