Online informatiebijeenkomst over locaties windenergie

Foto: Gemeente Zaanstad

De gemeente gaat op zoek naar locaties voor zowel zonne- als windenergie en wil daarover op woensdag 23 juni online in gesprek met inwoners. Die krijgen uitleg over de duurzaamheidsopgave en het onderzoek dat Zaanstad doet naar locaties voor nieuwe energiebronnen.

Groen is het onderzoeksgebied voor windmolens; geel voor zonnecollectoren.

 

 

 

Net als de rest van Nederland heeftZaanstad van het Rijk de opdracht gekregen om in 2030 voor de helft en in 2050 volledig over te zijn gegaan op duurzame energie. Voor een deel van de vraag van zowel de industrie als de gezamenlijke huishoudens is zonne-energie een oplossing, maar Zaanstad wil ook onderzoeken hoe wind daarin een plaats kan krijgen. Daarvoor wordt gekeken naar de kansen voor windmolens aan de Zaanse kant van het Noordzeekanaal, tussen de bedrijventerreinen Zuiderhout en Nauerna.

Nog niets beslist

‘Kansen betekent dat het nog in de verkenningsfase is,’ laat de gemeente weten in de aankondiging van de digitale informatiebijeenkomst. ‘Het is nog niet zeker of het doorgaat. Er  wordt nog nagedacht over het type en het aantal windmolens en de exacte locaties en er moeten nog partijen gezocht worden die deze windmolens daadwerkelijk willen bouwen.’

Gedeeld eigenaarschap

Om de belangen van omwonenden en ondernemers mee te kunnen wegen wanneer deze zaken besproken worden worden hun gedachten over deze plannen geïnventariseerd. Daarnaast wil Zaanstad de omwonenden en ondernemers bijpraten over de mogelijkheden van gedeeld eigenaarschap van windmolens, zodat Zaankanters financieel kunnen profiteren van de opbrengsten van deze turbines.

Aanmelden

Daarom organiseert Zaanstad op 23 juni een eerste online bijeenkomst voor belanghebbenden en geïnteresseerden. Inwoners kunne zich hier aanmelden voor deze bijeenkomst via Zoom.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen