Bazen van Morgen even aan het roer in stadhuis

Foto: Pixabay / Victoria Borodinova

Ruim 550 kinderen van basischolen en het VMBO doen donderdag mee aan Baas van Morgen en gaan ervaren hoe het is om in de schoenen te staan van politici, directeuren en CEO’s. Het college is ook van de partij.

Het evenement van Jinc draait het om gelijke kansen op de werkvloer. ‘De jeugd heeft de toekomst. Over tien of twintig jaar zijn dit de bazen van ons land. Dan zijn zij de motoren die onze gemeenschap laten draaien. Wij zetten heel graag onze deuren wijd open om kinderen te laten zien wat een gemeente doet,’ legt burgemeester Jan Hamming uit in een aankondiging. ‘Wie weet zit een toekomstige burgemeester van Zaanstad hier wel tussen.’

Leren van elkaar

Dankzij Jinc krijgen honderden kinderen per jaar de kans om een kijkje in de keuken te nemen van allerlei beroepsgroepen. ‘Wij werken daar als gemeente graag aan mee. Bovendien, en dat vind ik zelf het leukste: op zo’n dag leren we ook van alles van de kinderen. Zij komen vaak met creatieve inzichten en originele oplossingen. Dat inspireert ons weer om ons werk nog beter te doen,’ aldus de burgemeester.

Praktijk weerbarstig

Non-profitorganisatie Jinc verbindt het thema aan haar bekendste project omdat ze samen met jongeren én het bedrijfsleven (verder) wil nadenken over gelijke kansen voor iedereen. ‘Afkomst, geslacht, geaardheid, gezondheid of religie zouden geen invloed mogen hebben op iemands kansen op de arbeidsmarkt,’ zegt directeur Daniël Roos. ‘Iedereen is het daar over eens, maar de praktijk is weerbarstig.’

Ontdekkingstocht

Daarom gaan de ruim 550 jonge bazen aan de slag met diverse concrete onderwerpen, zoals ‘hoe stop je discriminatie in het wervingsproces’ of ‘hoe zorgt een werkgever ervoor dat iedereen op de werkvloer zichzelf kan zijn?’ Jinc doet uiteraard zelf ook mee en hun Baas van Morgen gaat uitzoeken hoe de organisatie meer mannen kan aantrekken, want veruit het grootste deel van de medewerkers is vrouw.

Door een dag een organisatie te leiden, ontdekken de Bazen van Morgen hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Bovendien krijgt hun zelfvertrouwen een boost en doen de deelnemers contacten op waar ze later op terug mogen vallen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen