Bloemzaadbommetjes voor de Hemmes

Een deel van het plantmateriaal.
Een deel van het plantmateriaal.
Foto: Pascal Fielmich

Zaanstad is één van de 28 gemeenten in Noord-Holland waar vandaag duizenden bloemzaadbommetjes zijn verspreid en de WatZr-campagne is gelanceerd. Die heeft tot doel om inwoners aan te zetten tot kleine, simpele acties in en om het huis die opgeteld het risico op wateroverlast, watertekort en hittestress verminderen.

De campagne is een initiatief van Samen blauwgroen waarin de 28 gemeenten, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, watrbedrijf PWN en de provincie samenwerken. Samen blauwgroen hoopt dat inwoners zich bewuster worden van de noodzaak tot een andere manier van denken over water én daadwerkelijk maatregelen gaan nemen. Wethouder Wessel Breunesse verspreidde bloemzaadbommetjes op schiereiland de Hemmes in Zaandam.

Kennis en inspiratie delen

‘Met het veranderende klimaat neemt de kans op wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen toe. De gevolgen merken we allemaal: droog gras, overlopend riool of bomen die omwaaien door noodweer. In Zaanstad nemen we al veel maatregelen, die staan beschreven in ons uitvoeringsplan Klimaatadaptatie. Maar ook de inwoners kunnen iets doen. Wij willen hen hierbij ondersteunen met deze campagne door het delen van kennis, het geven van tips en door te inspireren,’ zegt wethouder Breunesse van Klimaatadaptatie in een persbericht.

Kleine gedragsveranderingen

Een watZr is dus een kleine actie zoals één tegel vervangen door een plantje of de emmers buiten zetten omdat het hard gaat regenen en droog weer op komst is, of het gebruik van een gieter in plaats van een tuinslang op warme dagen. De campagne bestaat uit een website met informatie, inspiratie en tips. Ook is er een toolkit met daarin campagnemateriaal om aan de slag te gaan.

Ondertussen in België, vandaag:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen