Regenboogvlaggen en roze waterval: ZaanPride een feit

Foto: De Zaanse Regenboog

Zaanstad staat tot en met 12 juni in het teken van de ZaanPride met als slogan Out Loud & Proud. Het pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie moet onderstrepen dat Zaanstad ook voor LHBTI’s een prettige en veilige plek moet zijn.

Ondanks de coronamaatregelen is het De Zaanse Regenboog gelukt om een uitgebreid en divers programma te presenteren. Wethouder voor LHBTI-emancipatie Rita Noordzij roept iedereen op deze hele week de regenboogvlag te hijsen. De gemeente doet dat ook en laat de waterval bij het stadhuis roze verlichten om haar steun aan de gemeenschap te betuigen. Meer dan 20 scholen in Zaanstad hangen deze week ook de vlag uit.

‘We hopen dat andere organisaties en inwoners dit voorbeeld volgen. Ik doe een oproep om respectvol met elkaar om te gaan. We zijn allemaal anders en leven naast elkaar. We willen dat iedereen kan meedoen. Daar vragen we speciaal aandacht voor tijdens de ZaanPride. Dat symboliseert de prachtige veelkleurige vlag. Tijdens de ZaanPride 2021 vieren we samen onze vrijheid, de liefde en diversiteit,’ aldus Noordzij.

https://twitter.com/PrideZaan/status/1400523134386704386

Het programma biedt voor iedere bezoeker wat wils: van een Mini en Lange Pride Walks tot vertoning van een film, de expositie De toekomst is paars met persoonlijke verhalen en foto’s van LHBT-jongeren in het Zaans museum, een Queer pub quiz in café Het Pand of een Zaans regenboogbiertje – ook op het daar gevestigde regenboogterras en nog veel meer.

Voorzitter Frankie Vos van De Zaanse Regenboog ontving 19 mei de vrijwilligerswaardering van Zaankanters voor Elkaar en gemeente Zaanstad, vanwege zijn bijdrage aan de Zaanse gemeenschap. Vorig jaar zag hij de ZaanPride vanwege corona in het water vallen, maar ditmaal staat dan toch de eerste editie pal voor de aftrap.

Cookieinstellingen