Foodfestival brengt volgens PVV tweedeling teweeg

Foto: PxHere / Dean Moriarty

De PVV vindt het ‘eigenlijk ronduit belachelijk’ dat voor het komende Foodfestival aan de Zaan in Wormerveer de openbare ruimte wordt afgezet met hekken en vervolgens alleen toegankelijk is met een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs. De winkels in de  Zaanbocht blijven wel vrij toegankelijk.

‘De hoge kosten die dit met zich meebrengt nog buiten beschouwing latend’ vraagt de partij burgemeester Jan Hamming nu of hij het niet ook vreemd vindt dat een deel van de openbare ruimte wordt afgezet om een soort coronaveilige zone te creëren. Fractievoorzittere Peter van Haasen noemt het ‘beangstigend’ dat winkelend publiek achter een afzetting moet lopen om bijvoorbeeld kleding te kopen, een recept bij de apotheek te halen of om gewoon geld te pinnen.

Macaber

‘De macabere situatie die gecreëerd wordt met gevaccineerden aan het ene kant van een hek en ongevaccineerden aan de andere kant geeft ons een onaangenaam gevoel,’ zo deelt hij de gevoelens van de PVV in schriftelijke vragen. En zijn er plannen om andere drukke gebieden in de toekomst ook af te sluiten voor ongevaccineerden en / of mensen zonder negatieve coronatest, zoals markten, kermissen, braderieën, winkelstraten of meubelboulevards?

Tweedeling

‘Vaccinatie gaat op leeftijd van oud naar jong, de kans is groot dat bepaalde leeftijdsgroepen nog geen uitnodiging hebben ontvangen voor vaccinatie of nog niet gevaccineerd zijn. Deze groep wordt benadeeld ten opzichte van oudere groepen,’ constateert de PVV. Hoe kijkt de burgemeester tegen deze ‘tweedeling’ aan? Het normaliter razend populaire foodfestival dat vorig jaar moest worden geschrapt wordt dit jaar gehouden op vrijdag 2 juli.

Vooraf entreekaart kopen

Van een frank en vrij bezoekje is echter geen sprake. Mensen kunnen er alleen naartoe wanneer ze vooraf een kaartje kopen en moeten bij de ingang een negatieve testuitslag laten zien die niet ouder is dan 40 uur. De entree is vijftien euro voor volwassenen en 7,50 euro voor kinderen en jongeren tot achttien jaar.

Gaat het feest onverhoopt toch niet door, dan wordt respectievelijk 12,50 en vijf euro teruggestort: de rest van het geld gaat naar het externe bureau dat de online kaartverkoop regelt. Elk kaartje geeft recht op één gratis consumptie. De kaartverkoop is nog niet van start gegaan; dat gebeurt morgen om 10:00 uur via Facebook.

Reacties