Mensen met geboortejaar 1976 aan de beurt voor prik

Foto: Pixabay / Alexandra Koch

Ook mensen geboren in 1976 kunnen vanaf vanaf vandaag een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Zij krijgen binnenkort een brief met een uitnodiging, maar kunnen nu al online een afspraak inplannen. Ze krijgen het vaccin van Janssen.

Wie zich wil laten vaccineren kan terecht het Topsportcentrum De Koog in Koog aan de Zaan. Daar wordt het aantal vaccinaties met ingang van 7 juni verdubbeld van 1000 naar 2000 per dag. Er is daar een tent geplaatst om te grotere toestroom te kunnen opvangen. Een plan om zwangeren met voorrang te vaccineren is door het kabinet wel overwogen, maar wordt niet doorgezet. Volgens minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft zo’n vervroegde uitnodiging weinig effect op de snelheid waarmee deze groep wordt ingeënt.

Risicogroep toch al eerder aan de beurt

Een belangrijke overweging is ook dat zwangere vrouwen die risico lopen op een ernstig verloop van Covid-19 met mogelijke gevolgen voor het kind al in de groep vallen van mensen met een medische indicatie. Zij hebben dan een aandoening die ze kwetsbaar maakt voor het virus en deze groep wordt al met voorrang gevaccineerd. Daarnaast zullen ook twintigers ‘nu al naar verwachting binnen enkele weken’ een uitnodiging voor een prik op de mat krijgen.

Reacties