Twiske stuk vervuilder na het aangenaam verpozen

Foto: Twitter / J. de Waal

Er zijn komen parkeerzones in Het Twiske om de alsmaar groeiende stroom bezoekers in goede banen te leiden. Linten spannen en vriendelijke verzoeken om ergens niet te gaan staan krijgen dat niet voor elkaar.

Recreatie Noord-Holland meldt dat vorig jaar het aantal bezoekers van het natuur- en recreatiegebied met 30 procent toenam tot meer dan anderhalf miljoen mensen. De eerste metingen van dit jaar laten zien dat de trend van meer bezoeken aan de recreatiegebieden nog steeds speelt.

Vooraf drukte bekijken

Recreatie Noord-Holland werkt daarom aan een systeem waarmee recreanten van te voren kunnen bekijken hoe druk het in een gebied of op een wandel- of fietsroute is. Ook valt dan te zien waar rustig recreëren nog wél mogelijk is. De organisatie kan zo beter inspelen op de verwachte drukte en de bezoekers zo goed mogelijk spreiden.

Alle recreatieschappen van Recreatie Noord-Holland ontvingen in het eerste coronajaar meer bezoekers dan voorheen. Daardoor heeft de organisatie wrang genoeg ook extra kosten moeten maken voor het opruimen van zwerfafval, want niet al die ‘nieuwe’ bezoekers blijken genegen om ‘de schillen en de dozen’ na het halen van een frisse neus weer mee naar huis te nemen.

Telslangen

Het Recreatieschap Geestmerambacht vlakbij Alkmaar ontving in 2020 maar liefst 84 procent meer bezoeken en de Westbroekplas bij Velsen, onderdeel van Recreatieschap Spaarnwoude, zag het aantal bezoekers verdubbelen. Normaal schommelen veranderingen rond de vijf procent. Recreatie Noord-Holland monitort de toestroom via zogenoemde telslangen, die het inkomende verkeer bij één of meer toegangswegen meten. De apparatuur onderscheidt fietsers van auto’s en heeft met een hoge mate van Twiske betrouwbaarheid.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen