Herbouwde Waterdief Busch en Dam moet in 2026 draaien

De oorspronkelijke molen.
De oorspronkelijke molen.
Foto: Molenwereld.com

Aannemings- en heibedrijf Rob van den Berg uit West-Knollendam kan verder met de herbouw van molen De Waterdief in Uitgeest nu de verleende vergunning onherroepelijk  is geworden. Over vijf jaar – een eeuw na de sloop van het origineel uit 1731 – moet de kleine grondzeiler herrezen zijn aan de Busch en Dam.

De molen komt tegenover de stolpboerderij die Van den Berg daar voor zichzelf bouwde. De achtkantige bovenkruier werd oorspronkelijk aan de Nieuwedam gebouwd om bij droogte de nogal hooggelegen Honderd Morgen Polder te voorzien van water uit de Ham, wat nu de Krommenieër Woudpolder heet. Het ging dus als het ware om een ‘waterdief’ en daar liepen met name de zeildoekfabrikanten uit Krommenie tegen te hoop.

De Slof

Die waren bang dat de molen te veel water zou ‘stelen’, waardoor dit aangevuld zou moeten worden met zeewater dat door het vee niet gedronken kon worden en dat de kwaliteit van de hennep zou schaden. De eigenlijke naam van de molen was De Slof, en die benaming is bewaard gebleven in de kazerne van de vrijwillige brandweer van Assendelft. De Waterdief werd voorheen in Assendelft gesitueerd, maar hoort in werkelijkheid toch echt bij Uitgeest. De fundering van de nieuwe molen ligt er inmiddels.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen