Meer treinen na aanpassing spoorboekje 2022

Foto: Nederlandse Spoorwegen

De NS komen in december met de grootste veranderingen in de dienstregeling in jaren. Voor de Zaanstreek betekent dat onder andere extra Sprinters in de weekeinden en een vroege verbinding naar Den Helder, die aansluit op de eerste boot naar Texel.

 

Deze vroege reizigers naar het Waddeneiland hoeven vanaf december ook niet meer over te stappen in Alkmaar. Passagiers tussen Alkmaar en Schiphol die in het weekend de vroegste trein nemen dreigden in de eerste plannen van de Nederlands Spoorwegen hun aansluiting in Zaandam kwijt te raken, maar dat is na overleg met reizigersvereniging Rover en andere belangengroepen van de baan.

Internationale treinen

De IC Brussel gaat in de nieuwe plannen ieder uur van en naar Amsterdam Centraal rijden. Dit jaar zijn dat nog vier treinen naar het Haagse hoofdstation. Door de komst van de tienminutentrein tussen Rotterdam – Den Haag – Leiden – Schiphol en tussen Nijmegen – Arnhem – Utrecht – Schiphol is er te weinig ruimte richting Den Haag. NS willen daarnaast samen met Eurostar vier treinen per werkdag van Amsterdam en Rotterdam naar Londen laten rijden. Mogelijk wordt dat in de loop van 2022 uitgebreid naar vijf treinen per werkdag. Ook in het weekend komen er meer mogelijkheden.

Belangen verenigen

Elk jaar vragen NS reizigersorganisaties in januari om advies over de dienstregeling die in december ingaat. Die adviezen worden gebruikt om de plannen waar mogelijk te verbeteren. Daarna bekijkt spoorbeheerder ProRail of de wensen passen op het spoor, waarbij ook rekening genouden moet worden met de belangen van andere reizigersvervoerders en het goederenvervoer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen