Zaterdag mogelijk geen treinen; vanaf morgen ’s ochtends problemen

Foto: Wikimedia / Donald Trung

Treinreizigers ondervinden van morgen tot en met zaterdag naar verwachting ‘zeer veel overlast’ vanwege acties van vakbond FNV Spoor. In tegenstelling tot leden van de bonden CNV Vakmensen en VHS Railprofessionals is de FNV niet akkoord met het CAO-eindbod van ProRail. Zaterdag is er mogelijk helemaal geen treinverkeer.

FNV Spoor heeft vervolgens een ultimatum gesteld aan ProRail, maar de spoorbeheerder is daar niet op ingegaan. Pas gisteren werd bekendgemaakt dat er nu acties komen die ‘veel impact hebben op het treinverkeer,’ aldus ProRail. De acties duren van woensdag tot en met vrijdag van 06:00 uur tot 08:00 uur en het treinverkeer kan dan pas na die tijd worden opgestart. Dat kost tijd, zegt ProRail. Daarom verwacht de spoorbeheerder dat het treinverkeer die drie dagen tot in ieder geval 10:00 uur ontregeld zal zijn.

Vier actiedagen

In Nederland bedient ProRail de seinen en wissels vanaf dertien verkeersleidingsposten. De eerste drie actiedagen zijn de acties regionaal en wordt er niet gestaakt op alle verkeersleidingsposten. Doordat treinen veelal ook doorrijden naar andere regio’s, kan er ook hinder ontstaan op andere plekken. De eerste drie dagen wordt het werk neergelegd in de volgende regio’s:

  • Woensdag 28 april van 06:00 tot 10:00 uur in de regio’s Utrecht, Amsterdam en Alkmaar;
  • Donderdag 29 april van 06:00 tot 10:00 uur in de regio’s Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal;
  • Vrijdag 30 april van 06:00 tot 10:00 uur in de regio’s Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Zwolle en Groningen.
  • Zaterdag 1 mei volgt er een landelijke staking en roept FNV het personeel op om overal het treinverkeer plat te leggen. Die actiedag start om 05:00 uur ‘s ochtends en loopt door tot zondagochtend 05:00 uur. Als die landelijke actie doorgaat, is er de hele dag in het hele land geen treinverkeer mogelijk, waarschuwt ProRail.

Verworpen eindbod

Na maanden van gezamenlijk overleg tussen CNV Vakmensen, VHS Railprofessionals en FNV Spoor deed ProRail op 1 maart een eindbod, maar de achterban van de FNV verwierp dat. Er is onder meer onenigheid over de looptijd van de CAO en het percentage loonsverhoging. Het eindbod van ProRail loopt van 1 januari dit jaar tot 1 juli 2023. In die periode wordt het salaris in drie stappen uiteindelijk met minimaal vijf procent verhoogd.

Werknemers krijgen eenmalig een thuiswerkvergoeding van netto 250 euro. Daarnaast mogen ProRailers de wettelijk maximale toegestane 100 weken verlof sparen om bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken of voor een tijdelijke loopbaanonderbreking. Daarnaast komt er een regeling waardoor zij tot drie jaar voor hun AOW-leeftijd kunnen stoppen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen