Geen enkele boom de klos bij aanleg turborotondes HoogTij

In Westzaan gaat het om peuters, maar die mogen wel oud worden.
In Westzaan gaat het om peuters, maar die mogen wel oud worden.
Foto: Flickr / Esther Herberts

De gemeente gaat op 28 april beginnen met de verplaatsing van 24 iepen van rotondes op en nabij bedrijventerrein HoogTij in Westzaan. Daar komen turborotondes in verband met de toename van het verkeer, maar dat is onmogelijk als de bomen blijven staan. Er wordt niet gekapt.

In eerste instantie was wel een vergunning aangevraagd voor het kappen van zeven van de bomen, maar voortschrijdend inzicht heeft ertoe geleid dat geen van de betrokken iepen langs de Westzanerweg het loodje hoeft te leggen. Het werk aan de rotondes wordt de komende maanden uitgevoerd en zal naar verwachting tot juli in beslag nemen. Hoe ver de bomen gaan verhuizen meldt wethouder Gerard Slegers niet in zijn memo aan de raad.

Voortvarende aanpak

Hij wil voortvarend te werk gaan en daarom niet de wettelijke bezwaartermijn van zes weken tegen het besluit in acht nemen, om de voorkomen dat de overlevingskans van de bomen slinkt omdat de tijd van het jaar minder gunstig wordt voor een verplaatsing.

Het principe van de turborotonde.

Nieuwe groenzone HoogTij

Deze afwijking van de normale procedure is afgestemd met bomenbelangengroep GroenZaans, aldus de memo. Bijna aandoenlijk, gezien alle incidenten met ‘groen’ die Slegers de afgelopen tijd mede door toedoen van de actieve natuurbeschermers moest uitleggen, schrijft hij: ‘Zij juichen dit juist toe en hebben aangegeven geen bezwaar in te dienen.’ En er is nog meer mooi nieuws: onlangs is op HoogTij een nieuwe groenzone ingericht met ruim 250 nieuwe bomen, in samenspraak met omwonenden uit Nauerna en Westzaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen