Cypressen Westzijde drastisch gesnoeid om ze te redden

Wat rest ziet er verre van fraai uit.
Wat rest ziet er verre van fraai uit.
Foto: Facebook / Groen Zaans

We kennen het gezegde ‘wie mooi wil zijn moet pijn lijden’ en dat geldt kennelijk ook voor bomen. Sterker: daar is het soms ‘wat wil overleven moet lijden’. Dat blijkt uit antwoorden van wethouder Gerard Slegers op vragen van de Partij voor de Dieren over de radicale snoei van de cypressen bij de Bieb aan de Westzijde.

Het kandelaberen van deze particuliere bomen was nodig om ze te redden, aldus Slegers. Hij liet onlangs het werk even stilleggen om te laten onderzoeken of er een vergunning voor zou zijn verleend in het geval die zou zijn aangevraagd, en dit bleek inderdaad het geval te zijn geweest. Maar een vergunning was in dit geval niet vereist, aldus de wethouder. Wanneer er meer dan 30 procent van de kroon van een boom wordt teruggesnoeid moet een vergunning worden aangevraagd, leert een zoektocht op internet.

Geen bescherming

De bomen in Zaandam staan op privé terrein en niet op de gemeentelijke lijst met waardevolle exemplaren, die extra bescherming genieten. Volgens de natuurbeschermers van Groen Zaans heeft Kontakt Milieubeheer Zaanstreek daar jaren geleden al wel om gevraagd, maar ging dat in 2009 vanwege tijdgebrek niet door. Ruim tien jaar verder is het er dus nog steeds niet van gekomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen