Extra vaccins Janssen voor deel ziekenhuispersoneel

Foto: Pixabay / Elchinator

Ziekenhuispersoneel dat in direct contact staat met patiënten krijgen versneld extra vaccins, zo hebben de ministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark besloten na overleg met voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en diens collega bij de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen Ad Melkert.

Het gaat om medewerkers met direct contact met patiënten, die daardoor een risico lopen op besmetting. Door de toenemende druk op de ziekenhuizen door de derde golf kunnen die zich geen uitval door ziekte veroorloven. De komende weken zijn volgens de zorg ‘cruciaal’. Concreet gaat het om 35.000 vaccins van Janssen, het enige middel waarbij één prik volstaat.

AstraZeneca

Begin dit jaar gingen 40.000 vaccins naar medewerkers in de acute Covid-zorg en twee weken geleden zijn er opnieuw bijna 40.000 AstraZeneca-vaccins uitgereden naar de ziekenhuizen voor een aanvullende vaccinatieronde onder het personeel in de acute zorg. Ziekenhuizen die deze vaccins (deels) nog niet gebruikt hebben vanwege de tijdelijke prikpauze met AstraZeneca kunnen deze gaan inzetten voor hun medewerkers boven de 60 jaar. Met de extra Janssen-vaccins kunnen meer medewerkers worden gevaccineerd.

Personeel overeind houden

Het streven is om de komende weken ook al het andere medische personeel met direct patiëntencontact met aanvullende leveringen aan de ziekenhuizen te kunnen prikken. ‘Gezien de grote drukte in de ziekenhuizen met Covid-patiënten in deze derde golf en de noodzaak om de reguliere zorg zoveel mogelijk op peil te houden, wil het kabinet alles doen om de mensen in de ziekenhuizen op de been te houden,’ aldus de twee bewindspersonen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het Janssen-vaccin komt komende week voor het eerst aan in Nederland. Ongeveer de helft van die levering is voor de zorgmedewerkers in de ziekenhuizen. In totaal zijn nu 115.000 vaccins beschikbaar gesteld voor deze groep. In het tweede kwartaal komen er zo’n 16,5 miljoen vaccins beschikbaar in ons land, waarvan drie miljoen van Janssen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen