Tien procent ex-coronapatiënten houdt nog lang klachten

Foto: Pixabay / Alexandra Koch

IC-arts en OMT-lid Diederik Gommers pleit voor speciale poliklinieken voor mensen die langdurige klachten overhouden aan een coronabesmetting. ‘Politici moeten er rekening mee gaan houden dat er grote groepen mensen zijn die langdurig klachten houden.’

En dat is niet alleen bij mensen die op de Intensive Care hebben gelegen, maar ook bij jonge mensen met milde of zelfs lichte klachten, aldus Gommers. De grootste klacht is vermoeidheid, maar ook hartkloppingen en spierpijn komen voor, zei hij in zijn BNR-podcast Vraag het Gommers. ‘Ik denk dat er speciale poli’s of huisartsen moeten komen voor die lange covidklachten. Het komt voor bij één op de tien patiënten. Het zou kunnen zijn dat je langer dan twaalf weken na Covid nog klachten hebt.’ Gommers verwacht ‘een hele grote vraag’ als straks iedereen die dat wil gevaccineerd is en coronabesmettingen tot een minimum beperkt zijn.

Sportscholen

Eerder werd al bekend dat ex-coronapatiënten voor hun herstel gericht aan de slag kunnen bij sportscholen wanneer die de deuren weer mogen openen. Branchevereniging NL Actief heeft daarvoor een begeleidingsprotocol opgesteld. Het programma wordt uitgevoerd door gespecialiseerde sportscholen, de zogeheten preventiecentra. Dat zijn er momenteel 104. Zij bieden al begeleiding aan aan mensen met bijvoorbeeld diabetes, niet-aangeboren hersenletsel of overgewicht. Deze sportscholen hebben onder andere speciaal opgeleide instructeurs en werken ook samen met huisartsen en fysiotherapeuten.

Volgens NL Actief moeten ex-coronapatiënten hun conditie en spierkracht zorgvuldig en verantwoord weer opbouwen. De deskundigen in de preventiecentra werken waar nodig samen met de eerstelijnszorg zoals psychologen, diëtisten, logopedisten, fysio- en ergotherapeuten. Volgens een woordvoerder van NL Actief ligt het protocol klaar, maar is het wachten op het moment dat de deuren weer open mogen. Sportscholen zitten al meer dan zeven maanden (gedeeltelijk) op slot.

 

Reacties