Speciale regeling voor 65-plussers met verhuiswens

Foto: Flickr / Nicolas Huk

Een pilot in alle gemeenten in Zaanstreek – Waterland moet er vanaf 1 juni voor zorgen dat 65-plussers beter doorstromen naar passende huisvesting. Zij krijgen voorrang op 150 gelijkvloerse sociale huurwoningen van acht corporaties die aan de proef meedoen en nemen daarbij hun ‘oude’ huurprijs mee. Ook krijgen ze een verhuissubsidie van 1000 euro.

De pilot duurt één jaar en de intentie is om bij gebleken succes de samenwerking te verlengen. De regeling wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie. Van de 65-plus huishoudens woont 45 procent in een sociale corporatiewoning. Een deel van hen wil verhuizen naar een gelijkvloers en kleiner huis, maar onderneemt pas actie als de gezondheid verhuizen onvermijdelijk maakt. De pilot moet het aantrekkelijker maken om al eerder voor te sorteren op ouderdomsgebreken. Aan de huurwoning die wordt achtergelaten zijn geen voorwaarden verbonden.

Groeiende groep

Namens de deelnemende gemeenten zegt wethouder Songül Mutluer, ook voorzitter van het regionale portefeuille overleg Wonen: ‘Het aantal 65-plussers in onze regio zal mogelijk groeien van 66.200 in 2019 naar 85.200 in 2030. Velen van hen hebben een woning die op termijn niet meer past bij hun behoeftes. Terwijl een fijne, passende woning dichtbij voorzieningen juist zo belangrijk is om prettig ouder te worden.’ Een tweede voordeel is dat door de regeling huizen beschikbaar komen voor andere groepen woningzoekenden.

Drempels verlagen

Volgens directeur Cees Tip van woningcorporatie Intermaris ervaren veel ouderen – figuurlijke – drempels om te verhuizen. Bijvoorbeeld omdat ze onbekend zijn met het woningaanbod of huiverig zijn voor de kosten van een verhuizing of een hogere huur. ‘Met deze regionale samenwerking en de hulp van onze corporatiemedewerkers hopen we die drempels voor hen te verlagen. We kijken natuurlijk goed naar de geografische spreiding van de 150 woningen voor deze pilot en whebben ook aandacht voor de woonvorm.’ In het aanbod zullen zowel woningen in seniorencomplexen zitten als woningen in gemengde complexen.

Voorbereiding

Oudere huurders kunnen met de regeling gemakkelijk verhuizen van de ene naar de andere woningcorporatie en van de ene naar de andere gemeente. Die gemeenten zijn naast Zaanstad Wormerland, Oostzaan,  Beemster, Edam – Volendam, Landsmeer, Purmerend en Waterland. De komende weken wordt de start voorbereid. Zodra deze activiteiten zijn afgerond worden huurders nader geïnformeerd. De corporaties die mdien zijn ZVH, Parteon, WormerWonen, Woonzorg Nederland, Rochdale, Intermaris, Wooncompagnie en Eigen Haard.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen