‘Watertoeristenbelasting weer op de schop’

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Democratisch Zaanstad, het CDA en de POV werken aan een agenda-initiatief om de Verordening Watertoerismebelasting die dit jaar van kracht is geworden opnieuw in de gemeenteraad te kunnen bespreken. De insteek daarbij is dat er gewerkt moet worden aan een tariefdifferentiatie.

De nieuwe watertoeristenbelasting is botenverhuurders en jachthavens rauw op het dak gevallen in deze coronatijd, maar wethouder Hans Krieger is niet van plan om de heffing uit te stellen. Aan verhuurders van accommodaties op vaste grond is wel uitstel verleend, maar de watertoeristentaks is volgens hem ‘een heel ander verhaal’. ‘Het kan zijn dat er uitstel aangevraagd wordt, maar we hebben geen voornemen om de heffing uit te stellen,’ antwoorden hij op vragen van de drie fracties. Varen, caravanvakanties en huisjes blijken populair in coronatijd, en dus is er nog geen zicht op de effecten van de coronamaatregelen op de watersportsector.

Niet overnachten, wel betalen

DZ, CDA en POV vinden het achteraf een slechte zaak dat ook mensen met een sloep of een open zeilboot dit jaar fors meer liggeld blijken te moeten betalen, terwijl zij niet eens op hun boot kĂșnnen overnachten. Buitenlandse booteigenaren met een ligplaats in Zaanstad kunnen soms zelfs niet bij hun eigendom komen vanwege reisbeperkingen. De gemeente baseert de hoogte van de watertoeristentaks op achttien overnachtingen per seizoen, maar vijf tot tien keer zou realistischer zijn, aldus het trio. De gemeente rekent erop dit jaar 42.000 euro te kunnen bijschrijven uit de nieuwe heffing.

 

Reacties

Cookieinstellingen