College kiest voor 26 eengezinswoningen en een hofje aan de Pauwenven

Foto: Google Street View

De gemeente wil op de Pauwenven in Zaandam, in samenwerking met de eigenaar van de aangrenzende locatie Agora, 28 eengezinswoningen en veertien huizen aan een hof mogelijk maken, geschikt voor een brede doelgroep waaronder ‘senioren met een zorgbehoefte’.

De Vennenbuurt in Poelenburg wordt begrensd door Pauwenven, De Weer, Schaarsven en Martin Luther Kingweg. Direct tegen het plangebied aan liggen de basisschool Tamarinde, een gymzaal aan De Weer en enkele woningen. Deze blijven bestaan. Mogelijk wordt de gymzaal op termijn gesloopt.

Soli Deo Gloria dakloos

Het kantoorgebouw waar voorheen stichting Agora zat en een kleiner gebouw dat nu nog verhuurd is aan de christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria kunnen plat. De huur voor het laatste pand is al opgezegd.

In december 2016 hebben gemeente en Ontwikkelaar Stevast Baas & Groen, de eigenaar van Agora, afgesproken om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar een gezamenlijke (her)ontwikkeling van de twee locaties, voor een zo optimaal mogelijk woonprogramma met zowel vrije sector koop- als huurwoningen. Stevast heeft op eigen initiatief maar in samenspraak met de gemeente twee plannen uitgewerkt. Dat met het hofje heeft gewonnen.

Kansenlocatie voor ouderen

‘Op basis van de strategische agenda rond ouder worden, de woonvisie, een tekort aan grondgebonden woningen aan een hof en differentiatie van het programma op de locatie is de voorkeur uitgesproken,’ aldus het college in een uitleg aan de gemeenteraad. ‘De vergrijzingsopgave in Poelenburg is niet zodanig urgent en groot dat we daar een enorm dringende nieuwbouwbehoefte zien ontstaan. Tegelijkertijd is de Pauwenven benoemd als kansenlocatie voor ouderen. Het ligt op een goede plek, op redelijke afstand van voorzieningen. Dat is wel waardevol.’

Minst voordelige plan

Ook de mix van gezinnen en ouderen is iets wat door de laatsten als prettig wordt ervaren, aldus het college. ‘Door de toevoeging van de hofjeswoningen worden meerdere type woningen in het plan gerealiseerd, wat de uitstraling en beeldkwaliteit bevordert.’ Het levert de gemeente minder geld op, zo staat er – de bedragen zijn niet openbaar – maar er wordt nog steeds aan verdiend.

Stevast heeft al aangegeven gemeentelijke ambities op het gebied van energie (gasloos en energiezuinig bouwen) op te zullen nemen in het bouwplan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen