‘Ook hier brief over onwaardige ontvangst Molukkers tekenen’

Foto: Vlagonline.nl

Ter gelegenheid van de eerste aankomst 70 jaar geleden van Molukse militairen van het Koninklijk Nederlandsch – Indisch Leger en hun gezinnen in ons land hebben elf gemeenten er in een brief voor gepleit dat de komende regering erkent dat deze loyale ‘KNIL-Ambonezen’ slecht behandeld zijn. Zaanstad is daar niet bij.

De fracties van de PvdA, het CDA, GroenLinks en de Christen Unie vinden dat een omissie. ‘De brief is helaas niet ondertekend door de gemeente Zaanstad terwijl wij een grote Molukse gemeenschap hebben, die aandacht en respect behoeft,’ houden de vier partijen het college vanavond voor, met de vraag of de burgemeester zich alsnog wil aansluiten bij zijn collega’s in Vijfheerenlanden, Woerden, Assen, Breda, Culemborg, Epe, Helmond, Huizen, Krimpen aan den IJssel, Vught en Zuidplas die wel hun handtekening onder het schrijven zetten.

Die burgemeesters stellen dat het het nieuwe kabinet zou sieren als tegenover de samenleving erkend zou worden dat de ontvangst en de opvang in Nederland onwaardig zijn geweest en vinden dat er vanuit het kabinet meer geïnvesteerd zou moeten worden in de Molukse gemeenschap. ‘Hierbij gaat het wat ons betreft om versterking van de Molukse identiteit/cultuur en geschiedenis, maar ook om versterking en ondersteuning op sociaal/economisch gebied.’

René Tuijn (PvdA), Marc Wit (CDA), Romkje Mathkor (GL) en Christa Neefjes (CU) vragen ook hoe het contact van de gemeente met de Molukse gemeenschap in Zaanstad momenteel verloopt en welke activiteiten worden ondernomen om ‘de banden met de Molukse gemeenschap aan te halen en de waardering te laten zien’.

 

Reacties

Cookieinstellingen