Schans-strategie: van weinig bezoekers méér geld vragen

Foto: Twitter / Dory van Zanten

De prijs van de Zaanse Schans Card is onlangs met bijna 60 procent verhoogd van vijftien tot 23,50 euro per persoon en voor dat geld moeten bezoekers vanaf 1 juni ook nog eens verplicht een tijdslot voor hun bezoek  reserveren.

Het is het CDA een doorn in het oog, al helemaal omdat deze veranderingen op de website van van de Schans worden voorafgegaan door het wervende ‘De Zaanse Schans is gratis te bezoeken.’ De wijzigingen zijn voor de gemeenteraad die tevergeefs probeert grip te krijgen op het reilen en zeilen van alle partijen die betrokken zijn bij de toeristenattractie uit de lucht komen vallen. De raad die het laatste woord zou moeten hebben over een exploitatiemodel, een ontwikkelstrategie, de invoering van een vermakelijkhedenretributie of een statutenwijzigingen van Stichting de Zaanse Schans wordt keer op keer op achterstand gezet door het gekibbel en getouwtrek over het historische wijkje.

Niet effectief

Het CDA probeert het nog een keer en komt morgen met een motie om de erfgoedpartijen die achter de Schans Card zitten eens goed aan de tand te voelen. Een verplicht tijdslot is niet effectief zolang een groot deel van de bezoekers zich niet vooraf meldt en de tekst op de website zet hen mogelijk op het verkeerde been. Een gratis bezoek, op een verplichte tijd aanwezig zijn en de aanschaf van de Schans Card – het wordt allemaal nogal ondoorzichtig neergezet, vindt fractievoorzitter Marc Wit.

Met de gestegen prijs voor een bezoek aan de molens en de musea wordt het verschil tussen betalende en niet-betalende bezoekers bovendien onevenredig groot, aldus de motie, terwijl de verwachte opbrengst van de Schans Card relatief laag zal zijn en waarschijnlijk niet alle betrokkenen op de Schans ten goede zal komen. Ook voorziet de fractie dat bezoekers om kosten te besparen nóg meer dan eerder al het geval was in de omgeving gaan parkeren. Parkeren op het terrein van de trekpleister kost twaalf euro per dag voor personenauto’s en touringcars betalen in het hoogseizoen 30 (dubbeldekkers 45) en in het laagseizoen 25 (35) euro.

De motie draagt het college op om bij het bestuur van Stichting de Zaanse Schans zo snel mogelijk opheldering te vragen over de achtergronden van de onaangekondigde prijsverhoging van de Zaanse Schans Card en over de invoering van tijdsloten. Daarbij kan dan meteen geïnformeerd worden naar de voortgang van de ontwikkeling van een alternatief voor de vermakelijkhedenretributie.

Reacties