Teststraat West-Knollendam wordt kinderlocatie

Foto: GGD Zaanstreek - Waterland

De GGD Zaanstreek – Waterland verandert de coronateststraat in West-Knollendam in een teststraat speciaal voor kinderen. Vanaf vrijdag 26 maart kunnen kinderen met hun ouders er zeven dagen per week terecht tussen 09:00 en 16:00 uur. Als ouders ook getest moeten worden, kunnen zij dit tegelijk met hun kind doen.

De aankleding van de teststraat wordt kindvriendelijk en er wordt meer tijd ingepland om voldoende aandacht te kunnen geven aan kinderen die voor een coronatest komen. Ook hebben de medewerkers een speciale training gehad in het geruststellen en testen van kinderen. De testmethode blijft de PCR-test, met de keel- en neusswab. De kortere wattenstaafjes zijn nog niet gevalideerd en de blaastest is niet geschikt voor mensen tot achttien jaar.

Niet langer naar Zaandam

‘Voor kinderen nemen we graag meer tijd om hen op hun gemak te stellen en de coronatest uit te voeren. Maar niet al onze testlocaties lenen zich hiervoor,’ aldus de regionale gezondheidsdienst. Het blijft echter ook mogelijk om kinderen te laten testen in Purmerend. In Zaandam vanaf vrijdag niet meer. Ouders/verzorgers kunnen een afspraak voor een kind maken via het landelijke nummer 0800 – 1202, dat dagelijks bereikbaar is van 08:00 tot 20:00 uur. Het landelijke callcenter plant kinderen tot twaalf jaar in op kinderlocaties. Als een kind onder de twaalf samen met ouders ingepland moet worden, komt er voor het hele gezin een afspraak op die kinderlocatie.

Geen druk of dwang

De extra tijd die ze aan de Handelsweg 31 hebben gebruiken de medewerkers om kinderen indien nodig gerust te stellen. Kinderen vanaf zeven jaar vragen ze daarnaast of hij/zij begrijpt wat de test inhoudt en indien nodig wordt uitleg gegeven. Verder krijgen alle kinderen na de test een dapperheidsdiploma. Als een kind echt niet wil, oefenen de medewerkers geen druk uit en gaat de test niet door.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen