Roede De Zoeker als kunst verkocht vanwege vervanging

Foto: De Zaansche Molen

Het hek­w­erk van de te vervangen buitenroede van oliemolen De Zoeker op de Zaanse Schans wordt deze zomer verza­agd tot kleine stuk­jes. Op elk stukje wordt een model van De Zoeker geplaatst met een inspir­erende tekst en die kunst­werkjes worden verkocht voor 25 euro per stuk om geld voor de nieuwe roede bij elkaar te brengen. Die operatie gaat zo’n 35.000 euro kosten

Verenig­ing De Zaansche Molen hoopt zo’n 120 tot 150 genummerde exem­plaren te verkopen aan verza­me­laars en molen­liefheb­bers en zo het doel van 3000 euro te realiseren. Overheden en nationale en lokale fondsen moeten voor de rest van het bedrag zorgen. In De Zoeker wordt dagelijks lijn- of arachide­olie ges­la­gen, en daarbij gaat het om duizen­den liters op jaarbasis. Dit pro­ces wordt in normale jaren gadeges­la­gen door zo’n 80.000 bezoek­ers. Vei­ligheid van het pro­duc­tiepro­ces heeft dus een hoge pri­or­iteit. Na de ver­vang­ing van de bin­nen­roede in 2002 is nu ook de buiten­roede aan de beurt, om te voorkomen dat er breuk optreedt met alle risico’s van dien voor toeristen op de molen.

Twintig miljoen omwentelingen

De Zoeker dateert uit 1672 en is dus wel gewend aan een facelift op z’n tijd. Of aan een compleet herstel: in 1925 werd de molen die toen in het open veld bij Zaandijk stond getroffen door een windhoos en dreigde te verdwijnen. Onder leiding van molenliefhebber Frans Mars werden Zaankanters destijds opgeroepen zich te verenigen om hem te redden en twee weken later was De Zaansche Molen een feit. In 1968 verhuisde hij naar de huidige plek aan de Zaan, waar eerder de afgebrande molen De Wind stond. De huidige buitenroede heeft zo’n 20 miljoen omwentelingen achter zich en daarmee bijna 1,4 miljoen kilometer afgelegd door de Zaanse lucht – dus 34,5 keer de aarde rond. Ook de zeilen en windborden die dezelfde reis hebben afgelegd worden verkocht, voor respectievelijk 50 en 500 euro.

De Zoeker.

Het is de bedoel­ing dat de roede aan het begin van de zomer wordt ver­van­gen. Wanneer de coro­na­maa­trege­len het toes­taan wor­den alle kop­ers van stuk­jes van de oude roe­den dan uitgen­odigd voor een spe­ciale bijeenkomst in De Zoeker. Tij­dens deze bijeenkomst wordt de nieuwe roede offi­cieel ingewijd en kri­j­gen alle gas­ten naast koffie en gebak een rondlei­d­ing. Aan het einde van de bijeenkomst staat voor elke gast/​koper zijn bestelde kunst­werkje klaar. Bestellen kan via de website van De Zaansche Molen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen