Negatief testbewijs als entree voor samenkomsten bepleit

08 mrt 2021, 11:27 Actueel
screenshot 20210308 112515
Pixabay / Tham Ham Yuan

Delen van de samenleving zouden mogelijk sneller weer open kunnen als bewijzen van negatieve testen als toegangsbewijs voor bijvoorbeeld bioscopen en festivals zouden kunnen dienen. Dat stelt de Denktank Coronacrisis, met daarin onder meer de Sociaal-Economische Raad in een nieuw advies.

De werkgroep tekent daarbij wel aan dat het om een tijdelijke maatregel moet gaan. 'Van deze inzet moet weer worden afgestapt zodra dit veilig en verantwoord kan. De inzet van testbewijzen is onderdeel van een set aan veiligheids- en gedragsmaatregelen die het doel hebben delen van de samenleving op een verantwoorde wijze sneller open te stellen en de verspreiding van het virus te beheersen,' aldus de SER. Volgens de denktank zijn er wel een aantal randvoorwaarden bij het inzetten van testbewijzen. Zo moet onder meer de privacy van bezoekers worden gewaarborgd en moet het om een eenvoudig uit te voeren systeem gaan. Daarbij zouden de testbewijzen gratis moeten zijn.

Proefevenementen

De organisatoren Mojo en ID&T van het eerste Back To Live-evenement in de Ziggo Dome zijn hoopvol gestemd na het dancefeest met 1300 bezoekers van afgelopen zaterdag en het concert van Andrë Hazes van gisteravond. Volgend weekend zijn er nog twee proeffestivals op het Lowlands-terrein in Biddinghuizen. Eerder werd al getest bij een theatervoorstelling van Guido Weijers, een congres en voetbalwedstrijden. Opvallend bij zowel de theatervoorstelling als de sportwerdstrijd was dat rond 20 procent van de bezoekers zich niet zoals vooraf was afgesproken ook na afloop van de samenkomst liet testen op het coronavirus.

Lokale inbreng

De 25 burgemeesters die tevens voorzitter zijn van een veiligheidsregio bespreken vandaag in het Veiligheidsberaad de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis. Directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau geeft tijdens de vergadering in Utrecht een presentatie. Het SCP kwam deze maand met een rapport over hoe Nederland ervoor staat na een jaar corona. De meeste Nederlanders hebben nog steeds een hoge kwaliteit van leven, maar er zijn kwetsbare groepen voor wie dat niet geldt. Het SCP waarschuwt dat de aanhoudende crisis voor wrijving in de samenleving zorgt, omdat groepen elkaar verwijten maken.

De burgemeesters, onder wie Jan Hamming vergaderen kort voordat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vanavond weer een persconferentie geven. Het Veiligheidsberaad krijgt te horen of en op welke termijn er mogelijk versoepelingen komen in het strenge coronabeleid. Zeer waarschijnlijk schuift daarvoor zoals gewoonlijk justitieminister Ferd Grapperhaus namens het kabinet aan. Hij en beraadsvoorzitter Hubert Bruls geven na afloop van de bijeenkomst een toelichting.