Afname besmettingen met corona in verpleeghuizen

Evean Nieuw Groenland is één van de locaties waar de ziekte nog in huis is.
Evean Nieuw Groenland is één van de locaties waar de ziekte nog in huis is.
Foto: Google Street View

Het aantal besmettingen bij bewoners van verpleeghuizen neemt af, meldt het RIVM. ‘Het doorzetten van de sterke daling wijst op een gunstig effect van vaccinatie tegen het coronavirus.’ Bewoners van verpleeghuizen worden sinds medio vorige maand gevaccineerd en inmiddels is een begin gemaakt met het toedienen van de tweede prikken.

In de instellingen van Evean zijn op dit moment in drie van de vijftien woonzorglocaties bewezen besmettingen: in Nieuw Groenland en  Recura in Zaandam en in het Henriëtte Roland Holst in Amsterdam. In alle drie de getroffen locaties zijn of worden in het kader van het zogenoemde kringonderzoek bewoners en medewerkers in de nabije omgeving van de besmette personen preventief getest, dus ook de mensen zonder klachten. Voor de medewerkers is daarvoor een eigen teststraat beschikbaar. Voor alle locaties geldt dat alle bezoekers zich moeten registreren en verplicht zijn om mondkapjes te dragen. Deze worden op de locatie uitgereikt. Op de niet-getroffen afdelingen mogen bewoners bezoek ontvangen. Voor de bewoners van de getroffen afdelingen geldt tijdelijk een andere, beperkte bezoekregeling.

Dodental 163

Evean biedt aan ongeveer 1500 ouderen zorg en begeleiding in verpleeg- en verzorgingshuizen, inclusief revalidatie. In de verpleeg- en verzorgingshuizen van Evean zijn vanaf de start van de uitbraak van Covid-19 afgelopen maart tot nu toe 386 bewoners hersteld van de ziekte en 163 overleden. In de thuiszorg werden afgelopen week gemiddeld elf met corona besmette of van een besmetting verdachte cliënten aangedaan tijdens de speciale coronaroute en de reguliere thuiszorg. De thuiszorgcliënten vallen onder de verantwoordelijkheid van de eigen huisarts.

Er wonen in de verpleeghuizen in ons land nog wel mensen die niet mee konden doen aan de eerste prikronde, bijvoorbeeld door ziekte, maar die komen vanaf eind maart alsnog aan de beurt. Het aantal besmettingen bij thuiswonende 60-plussers neemt sinds vorige week wel toe, zag het RIVM, behalve bij de groep van 85 tot en met 89 jaar. In de vierde week van het jaar is begonnen met het inenten van thuiswonende 85-plussers. In de ziekenhuizen liggen op dit moment 1883 coronapatiënten, 34 minder dan gisteren. Van hen liggen er 533 op de Intensive Care, vijf minder dan een dag geleden. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding vandaag.

Ziekenhuizen

Er zijn vandaag 171 nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen bijgekomen, 59 minder dan de dag ervoor. Van de nieuwkomers zijn er 20 opgenomen op de Intensive Care en dat zijn er elf minder dan er gisteren bijkwamen. Op de IC’s zijn nu in totaal 1041 bedden bezet. ‘Ten opzichte van een week geleden zijn de Covid-ziekenhuisbezetting en het aantal nieuwe opnames relatief stabiel. Vorige week steeg het gemiddeld aantal dagelijkse opnames licht. Het is te vroeg om deze ontwikkeling te duiden als een trendbreuk ten opzichte van eerdere weken of als het gevolg van het verder opkomen van de Britse variant,’ licht het LCPS toe. Het aantal in het land gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 63. Gisteren werden 94 overlijdens geregistreerd.

Besmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu registreerde 4420 nieuwe coronabesmettingen tussen dinsdag- en woensdagochtend. Dat is in lijn met het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4426 positieve coronatesten per dag. Uit de weekcijfers die het instituut dinsdag naar buiten bracht bleek dat de daling van de laatste tijd nu echt ten einde is. Het aantal positieve testresultaten nam vorige week toe met negentien procent. Het RIVM spreekt dan ook van een ‘derde golf’ in de pandemie.  In Zaanstad kwamen er 55 nieuwe gevallen bij, 20 meer dan een dag eerder, en één ziekenhuisopname.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen