‘Beperkt en weloverwogen iets meer risico nemen’

Foto: Wikimedia / CC0

‘Beperkt en weloverwogen iets meer risico nemen’ is het nieuwe credo in de strijd tegen corona. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het MBO gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart onder voorwaarden enkele verruimingen toe. Op maandag 8 maart beoordeelt het kabinet welke maatregelen vanaf 16 maart nodig zijn.

Jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen met uitzondering van seksuele diensten mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak. ‘De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op,’ aldus de Rijksoverheid. Maar: ‘Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg.’

Vanaf 1 maart openen het voortgezet onderwijs en het MBO deels weer hun deuren. Alle leerlingen en studenten gaan minimaal één dag per week fysiek naar school. Daarmee wordt meer perspectief geboden aan jongeren, omdat fysiek onderwijs bijdraagt aan het welzijn en beter is voor de leerprestaties. Volgens het Outbreak Management Team is dit veilig en verantwoord – voor leerlingen, studenten én docenten – onder de voorwaarde dat iedereen in de school anderhalve meter afstand houdt.

Middelbaar onderwijs

Middelbare scholieren krijgen eveneens minimaal een dag per week fysiek les en zoveel meer als mogelijk. Scholen kunnen ervoor kiezen om op externe locaties les te geven, zoals sportzalen of kerken, op basis van dezelfde voorzorgsmaatregelen als in de school. Scholen krijgen de ruimte om maatwerk te leveren waarbij ze prioriteit geven aan examenleerlingen, leerlingen in een kwetsbare positie en leerlingen die praktijkgerichte lessen volgen. Verder volgen leerlingen afstandsonderwijs. Scholen kunnen ervoor kiezen om leerlingen in vaste tweetallen te laten werken, die onderling geen afstand hoeven te houden. Op die manier kunnen meer leerlingen fysiek naar de les.

Iedereen die zich door de school of op een alternatieve locatie verplaatst dient zoveel als mogelijk anderhalve meter afstand te houden en draagt een mondkapje. Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs, het praktijkonderwijs en leerlingen die praktijkgerichte lessen in het VMBO volgen houden zoveel als mogelijk afstand tot elkaar. Scholen houden gespreide pauzes en begin- en eindtijden aan en vaste looproutes. Leerlingen moeten naar huis als ze klachten hebben. Als een leerling of leraar positief is getest, gaan degenen die langer dan een kwartier binnen anderhalve meter van een besmet persoon zijn geweest in quarantaine.

MBO

MBO-studenten kunnen één dag in de week les krijgen op school. Hierbij wordt de anderhalveneterregel gehanteerd en blijft de mondkapjesplicht van toepassing buiten de klas. Zowel voor het MBO als het hoger onderwijs geldt vanaf 3 maart een uitzondering op de avondklok voor het volgen van praktijkonderwijs. Deze uitzondering gold al voor tentamens en examens. Ook voor studenten van het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs geldt vanaf 3 maart een uitzondering op de avondklok voor het volgen van voorbereidende lessen in de aanloop naar examens en tentamens.

Wat het hoger onderwijs betreft is er grote behoefte aan meer ruimte voor fysiek onderwijs. Daarom kijkt het kabinet of in een volgende fase ook het hoger onderwijs (deels) heropend kan worden. Hogescholen en universiteiten kunnen zich hier alvast op voorbereiden. Momenteel is het hoger onderwijs al wel open voor tentamens, praktijkonderwijs en de begeleiding van kwetsbare studenten.

Contactberoepen

Mensen met contactberoepen zoals kappers en masseurs mogen vanaf 3 maart hun beroep weer uitoefenen. Reserveren is verplicht en er moet een check zijn op klachten. Daarbij is het belangrijk om een mondkapje te dragen en waar mogelijk voldoende afstand te houden. De verruiming geldt ook voor rij-instructeurs. Dit betekent dat mensen vanaf 3 maart weer rijles kunnen volgen en iedereen het praktijkexamen kan doen. Voor de theorie-examens wordt nu uitgewerkt hoe deze zo snel mogelijk op een veilige manier mogelijk worden. Verder gelden de algemene hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten.

Detailhandel

Vanaf 3 maart mogen winkels op afspraak klanten ontvangen. Per verdieping mogen er maximaal twee tegelijk in de winkel zijn. Klanten moeten zich vier uur van tevoren hebben aangemeld en minimaal tien minuten duren. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen. ‘Met name voor de kleinere winkels biedt dit mogelijk enige uitkomst,’ zo wordt verwacht.

Avondklok

De avondklok wordt verlengd tot en met 15 maart 04:30 uur. Daardoor  blijft het verboden om tussen 21:00 en 04:30 uur naar buiten te gaan. De voorwaarden blijven dezelfde, behalve voor groepen studenten en docenten (zie hierboven). Mensen tot en met 26 jaar mogen vanaf 3 maart met meer dan twee personen samen buiten sporten op sportaccommodaties. Niet in competitieverband, maar wel met het eigen team binnen de eigen club.

Passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, de Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela blijven verboden tot in elk geval donderdag 4 maart. Het kabinet heeft het OMT gevraagd om advies over een (al dan niet gedeeltelijke) verlenging van deze verboden. De eerder vastgestelde uitzonderingen op dit verbod voor enkele groepen reizigers, waaronder medisch personeel, blijven van kracht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen