Voor de tweede keer in korte tijd lijkt er iets te zijn misgegaan bij de biomassacentrale aan de Zaandamse Pascalstraat. Rond 09:45 uur vanmorgen kwam er 'dikke grijze rook' uit de schoorsteen en zaten de bewoners van de IJdoorn weer zonder verwarming en warm water, meldt raadslid Jos Kerkhoven van Democratisch Zaanstad.
Vorige maand kwam een storing volgens wethouder Annette Baerveldt door een lek waardoor de druk in het warmtenet te laag werd. Wat er nu aan de hand is is nog niet duidelijk. Baerveldt noemde het eerdere incident 'buitengewoon vervelend,' maar liet op vragen van DZ ook weten dat er adequaat was ingegrepen. Het lauwe water was toen extra vervelend omdat de temperaturen veel lager waren dan nu.
[embed][/embed]
De biomassacentrale is eigendom van Bio Forte Zaanstad en de belangrijkste niet-fossiele warmtebron voor het warmtenet in Zaandam Oost. Bij dat warmtenetwerk zijn is ook het Warmte Netwerk Zaanstad (WNZ) betrokken als eigenaar en beheerder van warmtetransportleidingen waarmee ook de levering door andere partijen dan Bio Forte mogelijk wordt en Engie als leverancier van warmte aan groot- en kleinverbruikers en als eigenaar van de (op gas gestookte) hulpwarmtecentrales. WNZ is opgericht in 2018 om het warmtetransport te verzorgen voor onder meer circa 2200 woningen en doet dat nu in de Brandaris, Pharus, Noordwachter en IJdoorn.
Groeiende weerstand
WNZ is eigendom van Duurzame Energie Netwerken Noord-Holland (voor 61 procent) en van Zaanstad voor de resterende 39 procent. De investering in WNZ bedroeg 10,8 miljoen euro, waarvan maximaal 4,25 miljoen voor rekening van de gemeente. Daarvan is inmiddels 3,3 miljoen daadwerkelijk gestort, bleek onlangs uit een brief van wethouder Wessel Breunesse aan de gemeenteraad. In de raad is de afgelopen de aversie tegen het verbranden van hout toegenomen en de wethouder kreeg van de meerderheid de opdracht voor een extern en onafhankelijk onderzoek naar de uitstoot van de biomassacentrale en om te bekijken met hoeveel jaar de werking van de centrale verkort kan worden en welke consequenties dit dan heeft.
Veel meer aansluitingen
Momenteel lopen er gesprekken en voorbereidingen voor de aansluiting van utiliteitsgebouwen zoals het Zuiderzee College, het nieuwe zwembad De Slag en het kantoor van de Veiligheidsregio op het warmtenetwerk van WNZ. Daarnaast verwacht WNZ in de komende jaren meer bestaande woningen van woningcorporaties en nieuwbouwwoningen (Gouwpark, Oostzijderpark) aan te sluiten. In januari vorig jaar werd al een klankbordgroep biomassacentrale om de gemeenteraad nauw te betrekken bij alle ontwikkelingen rond de centrale. Die bestaat uit acht raadsleden van verschillende fracties.
Eerste antwoorden binnen
Er zijn al twee onderzoeken naar de uitstoot door de biomassacentrale uitgevoerd: het eerste was de verplichte opleveringsmeting die de eigenaar van de centrale diende te laten uitvoeren en het tweede de beoordeling van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied van die meetrapportage. De conclusie van de dienst was dat Bio Forte het onderzoek op de juiste wijze heeft uitgevoerd en dat de uitstoot van NOx (stikstofoxiden), SO2 (zwaveldioxide) en de totale stofuitstoot voldoet aan de regels. Deze rapporten zijn nog niet openbaar. Het door de raad gevraagde onderzoek is nog niet klaar. Ook een aanvullend geuronderzoek moet nog worden afgerond.