Nu de tijd om een winterwonder vogeltuin te maken

Foto: Petra Scheutjens / Overbetuwe.nieuws.nl

De sneeuw die de Zaanstreek bedekt is voor de vogels geen feest, maar leidt tot een strijd om te overleven: weg eten. Bloemen, bijen, bessenstruiken, een vijvertje en een stukje gras zijn goed voor vogels, maar daar hebben ze nu niets aan. Gelukkig zijn er ook veel dingen die u juist bij sneeuw en vorst voor tuinvogels kunt doen. Vijf tips voor een winterwonder vogeltuin.

De meest eenvoudige manier om vogels te helpen is voeren. Maar elk vogeltje eet zoals het gebekt is en ze vinden niet allemaal hetzelfde voedsel lekker. Als u het leuk vindt om verschillende soorten in de tuin te krijgen, voer dan gevarieerd. Aan de snavel is te zien wat het favoriete kostje van de gevederde bezoekers is: een dikke snavel bij zaadeters zoals mussen, een dunne bij insecteneters zoals de roodborst. Daaraast hebben tuinvogels ook nog allemaal andere voorkeuren wat betreft de plek waar het eten moet liggen. Dat kan op de grond zijn, hangend in een boom, onder struiken of juist in een voederhuisje. Hier vindt u het overzicht van de voorkuren van de verschillende tuinvogels.

Kokkerellen voor vogels

Zelf vogelvoer maken is ietsje meer werk, maar leuk om te doen – zeker ook met (klein)kinderen – en het ziet er prachtig uit. Denk daarbij eens aan:

  • Een pindaslinger rijgen. Maak met een prikpen of spijkertje eerst een gaatje in de pinda; dat rijgt makkelijker. Doe ook eens grote stukken appel of peer tussendoor. Of maak een vogelfeestslinger.
  • Zelf vetbollen maken. Er zijn naast de klassieke bol veel variaties mogelijk: giet het gesmolten vet bijvoorbeeld in een ouderwets kopje met een oortje dat je kunt ophangen aan een tak. Of gebruik allerlei vormen en maak zo een fantastische vogeltaart.
  • Vogels kijken niet op de kalender en dus is er niets wat u ervan weerhoudt om een vogeldiner te maken in de vorm van een kerststukje. Dat is weer eens heel wat anders. Kijk hier voor de benodigdheden en werkwijze.
  • U kunt ook zelf een spechtenblok maken van een dikke boomtak of een openhaardblok. Benodigdheden: een boor, een haak, een touw en vogelpindakaas. Hier leest u hoe.

Vloeibaar water is belangrijks, dus zet ’s morgens een lage schaal met vers water neer voor de vogels, om te drinken én te badderen. Dat doen ze namelijk ook midden in de winter, want zo verzorgen ze hun veren. Doe er nooit zout in, want dat is erg ongezond voor vogels. Voeg ook nooit suiker toe, want als ze dan badderen zitten hun veren helemaal onder een suikerplaklaagje. Vriest het hard en blijft het water niet open? Geen probleem, want dan pikken ze sneeuw of rijp om aan vocht te komen maar gaat de badkamer tijdelijk op slot.

Zand in plaats van zout

Strooi geen zout maar scherp zand als het glad wordt. Vogels kunnen het zout binnenkrijgen via insecten die er dood van gaan of via smeltwater. Daarvan krijgen ze  ernstige nierproblemen. Zout is verder slecht voor de planten en bomen in uw tuin, maar ook voor het bodemleven. Scherp zand is net zo effectief en ongevaarlijk voor dieren en planten.

Tip voor het najaar

Een tip voor komend najaar is alvast om afgevallen bladeren en uitgebloeide bloemen lekker in de tuin te laten liggen. De bloemen geven zaden die vogels in de winter eten. En in het voorjaar ontkiemen de overgebleven zaden tot een fleurige lentetuin. Onder afgevallen bladeren leven insecten en die zijn op hun beurt ook weer vogelvoedsel. Veeg ze van het gazon en van groenblijvende planten, want anders ontstaan er gele plekken. Onder de tuinbank of onder de heg liggen ze prima. Die scharrelende roodborst zal er in de winter heel blij mee zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen