Nieuwe, bredere maar klassieke Kalver Wip is klaar

Foto: Gemeente Zaanstad

De nieuwe ophaalbrug tussen Het Kalf en Haaldersbroek is klaar. Haaldersbroek heeft een uniek door het Rijk beschermd dorpsgezicht en nieuwe brug moest daarbij passen. Daarom is voor een klassiek ontwerp gekozen en veel hout toegepast. Het onvermijdelijke beton is ook weggewerkt met hout.

De gemeente moest de oude brug vervangen omdat die in slechte staat was. De afgelopen maanden konden wandelaars, voetgangers en auto’s gebruikmaken van een noodbrug om de wijk toegankelijk te houden. Haaldersbroek is bovendien voor veel fietsers en wandelaars, een belangrijke doorgaande route. Om de brug goed te beschermen tegen slechte weersomstandigheden is gekozen voor goed ademende verf. De nieuwe brug die werd gebouwd door Aannemer De Boer en De Groot moet weer zo’n 50 jaar mee kunnen.

Minder aanrijschade

Besloten is om de nieuwe brug 20 centimeter breder te maken dan de oude, 2,70 meter. De auto’s en hulpdiensten kunnen de bocht naar de Braakdijk nu gemakkelijker nemen. De verwachting is dat hierdoor minder aanrijdschade aan de brug ontstaat. De brug heeft dezelfde doorvaarhoogte gehouden. Zo kunnen bijvoorbeeld kano’s en roeiboten er onderdoor. Voor grotere bootjes moet de brug wel open. Dat gebeurt net als bij de oude Kalver Wip door vrijwilligers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen