Geen leraren vanwege slechte bereikbaarheid: scholen nog dicht

Foto: Gemeente Zaanstad

Door het extreme weer gaan de scholen van Agora en Zaan Primair vandaag toch nog niet open. Vanmiddag wordt bekeken of dat morgen wel kan. Het busvervoer ligt nog stil en de dienstregeling van de treinen is op z’n zachtst gezegd grillig.

Er wordt zoveel mogelijk online onderwijs gegeven en ouders wordt gevraagd om alleen in uiterst noodzakelijke gevallen gebruik te maken van de noodopvang, aangezien er door de slechte bereikbaarheid weinig leraren aanwezig zijn. Het treinverkeer is vanochtend langzaam weer op gang gekomen. Het aantal storingen is flink teruggebracht door onderhoudsteams van ProRail, die de hele nacht hebben doorgewerkt. NS laten sprinters rijden op een aantal trajecten, maar noemen geen voorbeelden omdat op veel plekken nog wisselstoringen zijn door de vorst. Een normale dienstregeling zit er nog niet in. Het advies blijft om kort voor vertrek een reisplanner te checken, omdat treinen alsnog kunnen uitvallen door het winterse weer. Gisteren reden er door het hele land amper treinen.

Strooien, strooien, strooien

Rijkswaterstaat had vanochtend tot 07:15 uur al meer dan 11,4 miljoen kilo zout gestrooid om de wegen begaanbaar te houden. Door het hele land hebben de strooiwagens al 106.090 kilometer gereden. Vooral de snelwegen worden sneeuwvrij en begaanbaar gemaakt. Op een aantal plaatsen wordt ook op grote provinciale wegen gestrooid. De temperatuur komt vandaag in het hele land niet boven het vriespunt uit, meldt Weer.nl. Het wordt waarschijnlijk niet warmer dan -1 graden. In de kustregio’s waait het vanochtend nog flink als gevolg van de storm Darcy.

Koudegolf

Het koude weer houdt voorlopig aan. Volgens WeerOnline is er grote kans op een koudegolf. Dat is het geval als de temperatuur in De Bilt vijf dagen op rij onder nul blijft en er op drie dagen een temperatuur beneden -10 graden wordt gemeten. Donderdag, vrijdag en zaterdag lijken volgens Weer.nl de koudste dagen te worden. Dan kan het ’s nachts afkoelen tot -20 graden. Daardoor neemt de kans op goed ijs om op te schaatsen wel toe, vooral zaterdag zou daarvoor geschikt zijn, meldt de weersite.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen