Eerste grutto’s na lange reis geland in Wormer- en Jisperveld

De grutto, onze Nationale vogel.
De grutto, onze Nationale vogel.
Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De eerste grutto’s zijn gezien in Nederland en ze zullen snel ook te horen zijn in het Wormer- en Jisperveld, meldt Natuurmonumenten. Boswachter Hessel Zoer spotte ze en zijn hart maakte een sprongetje: ‘Ik word blij als ik de eerste grutto van het jaar hoor. Ze hebben de grote reis overleefd en zijn weer terug.’

De grutto’s leven ’s winters in Noord-Afrika en vliegen aan het begin van het jaar naar Nederland om hier te broeden. Het Wormer- en Jisperveld is een van de favoriete gebieden van onze Nationale vogel. Weilanden met kort gras in februari en waar voedsel dichtbij te vinden is zijn favoriet bij de vogels. Natuurmonumenten plaatst nu voor het vierde jaar een vossenraster om een paar stukken in de Schaalsmeerpolder om te kijken hoe broedende vogels en hun kuikens beschermd kunnen worden tegen de roofdieren. Andere rovers als kraaien en hermelijnen worden door deze rasters echter niet tegengehouden.

Geboortecijfer voldoende

Landelijk gezien gaat het aantal grutto’s al jaren achteruit, maar in het Wormer – en Jisperveld werden in 2019 nog 322 broedpaar geteld en ook de cijfers uit de Schaalsmeerpolder van vorig jaar gaven een voldoende aan voor de grutto – en een ruime voldoende voor de tureluur.  Om het aantal grutto’s en tureluurs stabiel te houden moet het geboortecijfer (het zogenoemde bruto territoriaal succes) tenminste 65 procent. Bij de grutto was dat de laatste keer dat er gemeten is 85 procent.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen