Poller die ambulance tegenhoudt op de Beatrixbrug zorgt voor commotie

Foto: Twitter

Een Facebookfoto van een ambulance die dit weekeinde strandde voor de poller op de Beatrixbrug heeft de discussie over deze beweegbare paaltjes weer doen losbarsten op social media.

Er was op de Zaandamse brug kennelijk sprake van een storing, waardoor de camera in de poller niet reageerde op de transponder die het kenteken van een geregistreerd (hulp)voertuig doorgeeft aan de software in de paal, zodat deze in de grond zakt. Er was ook geen contact te leggen met de meldkamer via de intercom bij de poller.

Democratisch Zaanstad heeft inmiddels vragen aan het college voorbereid over het incident.

Andere route

Uiteindelijk koos de ambulancechauffeur een andere route om bij een medisch noodgeval bij C&A op de Gedempte Gracht te komen. In de melding was sprake van spoedeisende hulp – de ambulance had de sirene dan ook aan staan.

Onderzoek zal moeten uitwijzen wat de oorzaak van het falende systeem is geweest. Bussen en taxi’s hadden volgens nieuwsberichten wel doorgang.

Minstens 2539 aanrijdingen

Meestal komen pollers in het nieuws omdat ze omhoog komen terwijl verkeersdeelnemers dat niet verwachten. Het consumentenprogramma Kassa meldde in januari dat er sinds 2010 in Nederland minstens 2539 aanrijdingen met pollers waren geweest. Die zorgden niet alleen voor letsel maar ook voor een miljoenenschade.

Gemeenten voor 7,7 miljoen het schip in

Kassa vroeg aan gemeenten met pollers hoeveel aanrijdingen er waren geturfd en 32 daarvan konden cijfers leveren. Zaanstad had ze op dat moment nog niet. Botsingen hadden de gemeenten volgens een inventarisatie van Kassa op dat moment een gezamenlijke schadepost opgeleverd van ruim 7,7 miljoen euro, omdat de palen gerepareerd of vervangen moesten worden. Onduidelijk bleef hoe groot de schade aan voertuigen of het letsel bij slachtoffers was.

Vervanging door camera’s

Sommige gemeenten waren begin dit jaar al klaar met de pollers. Bijvoorbeeld Alkmaar en Zwolle gingen ze vervangen door camera’s met kentekenherkenning, wat in Delft al een klein jaar eerder was gebeurd. Volgens de gemeente Delft had het nieuwe systeem bewezen veiliger te zijn voor weggebruikers en goedkoper voor de gemeente. Mensen die het toegangsverbod negeren en gefotografeerd worden krijgen in Delft een boete van 90 euro.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen