Vandaag vergadering kabinet over invoering avondklok

Foto: Pixabay / Geralt

De meest betrokken ministers van het demissionaire kabinet en deskundigen van onder meer het OMT buigen zich vanmiddag in het Catshuis over de vraag of er een avondklok moet komen in Nederland. Andere vragen die aan de orde komen zijn de steunpakketten aan het bedrijfsleven en de vervroegde opening van kinderdagverblijven en de basisscholen.

Het Outbreak Management Team adviseert om dat laatste niet te doen, maar in dat geval pleit de FNV voor coronaverlof voor werkende ouders. Dat zou inmiddels ‘een bittere noodzaak’ zijn geworden. Uit een peiling van de vakvereniging onder ruim 1250 medewerkers (leden en niet-leden) bleek dat 85 problemen voorziet bij de combinatie van werk, opvang en thuisonderwijs als de sluiting van scholen en opvang langer dan 19 januari duurt. ‘We zien dat werkende ouders op hun tandvlees lopen en uitvallen. De druk gaat alleen nog maar verder oplopen. Onbegrijpelijk dat deze groep na onze herhaaldelijke oproepen nog steeds volledig buiten het vizier van minister Wouter Koolmees valt. Hoeveel mensen moeten omvallen door druk, spanning en stress voordat er aanvullende maatregelen komen?’ vraagt bestuurslid Judy Hoffer zich af.

Zware onvoldoende

Uit de FNV-peiling blijkt dat op dit moment 74 procent van de ondervraagden de combinatie werk, opvang en thuisonderwijs zwaar tot zeer zwaar vindt. Ze geven de combinatie een zware onvoldoende: het rapportcijfer 4,4. Ten opzichte van de sluiting van opvang en scholen in het voorjaar van 2020 geeft 78 procent aan het zwaarder te vinden. Zo’n 33 procent geeft aan tot twee uur per dag kwijt te zijn aan begeleiding, ruim 20 procent vier tot zes uur en zes procent zes uur of meer per dag. De grootste groep heeft geen afspraken gemaakt met hun werkgever om het thuiswerken te kunnen volhouden.

Achterop

De FNV vindt dat de Nederland ernstig achterloopt op andere Europese landen als België en Duitsland, die werkende ouders al extra betaald verlof toekennen. De vakbond pleit al sinds de eerste sluiting van scholen en opvang voor doorbetaald coronaverlof voor werknemers. Eerder deze week pleitte FNV in een brief aan regering opnieuw voor coronaverlof en een coronafonds om werknemers te ontlasten en werkgevers hier financieel in te ondersteunen.

Britse mutatie

Het kabinet heeft het OMT daarnaast gevraagd om te onderzoeken hoe effectief een avondklok is in de strijd tegen corona. Premier Mark Rutte vreest dat de avondklok mogelijk nodig is omdat de besmettingscijfers hoog blijven en de nog besmettelijkere Britse variant zijn intrede heeft gedaan. In de Tweede Kamer is er veel weerstand tegen, ook in de coalitiepartijen. Verder wordt er gesproken over uitbreiding van de steunpakketten voor het bedrijfsleven en dan vooral voor de hardst getroffen sectoren. Daar wil het kabinet – zonder de wegens de toeslagenaffaire opgestapte minister van Economische Zaken Erik Wiebes – volgende week mee naar buiten komen, is de verwachting. De lockdown duurt nog tot 9 februari.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen