Proef met sneltesten op MBO, HBO en universiteiten

Foto: Pixabay / Alexandra Koch

Het kabinet start volgende week met een proef voor sneltesten op het MBO, HBO en de universiteit. Dat zei minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer. De pilot begint op de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool en het Noorderpoort College in Groningen. Wanneer er waar er wordt uitgebreid is nog niet bekend.

Het eerste deel van de pilot wordt gehouden onder 100 studenten van de universiteit, die een sneltest krijgen voordat ze aan een tentamen beginnen. De minister wil met de proef onderzoeken wat er mogelijk is qua fysiek onderwijs. Zo wordt er ook gekeken naar de effectiviteit van spatschermen. Studenten die voor een tentamen een positieve sneltestuitslag krijgen kunnen hun tentamen later alsnog inhalen. Zorgminister Hugo de Jonge zei vandaag dat ook op middelbare scholen een proef komt met testen. Daar kunnen leerlingen vrijwillig getest worden als iemand in de klas besmet blijkt.

Kamermotie

Begin december nam de voltallige Tweede Kamer een motie aan van Jesse Klaver (GroenLinks) en Rob Jetten (D66) die opriep tot sneltestlocaties op onderwijsinstellingen. Hiermee hopen Klaver en Jetten dat studenten sneller weer fysiek aanwezig kunnen zijn op hun onderwijsinstellingen, die zoals de zaken er nu voorstaan tot ten minste 9 februari gesloten vanwege de verlengde lockdown. Studenten mogen alleen nog naar de instelling komen voor examens of toetsen of als ze extra begeleiding nodig hebben.

 

Reacties