Meer mogelijkheden gezocht om zelfstandige met schuld te helpen

Foto: Pixabay / Rilson S. Avelar

Nu veel ondernemers en zelfstandigen financieel worden geraakt door de effecten van de coronacrisis gaat de gemeente bekijken hoe de schuldhulpverlening voor deze groep inwoners kan worden uitgebreid. In een groot deel van de bekende gevallen werd al gekeken naar de mogelijkheden om met een bedrijfskrediet via het Besluit bijstandverlening zelfstandigen en ondernemers te helpen.

Wanneer er problematische schulden spelen dan worden zij doorverwezen naar gespecialiseerde partners die schuldhulpverlening voor ondernemers uitvoeren. Voor gemeenten is deze groep relatief complex. De grote effecten van corona op zelfstandigen vragen nu om een aanbod dat beter aansluit op de vraag, aldus een notitie van wethouder Songül Mutluer. In het komende jaar wordt daarom gekeken naar  de mogelijkheden voor een uitbreiding in het aanbod van de schulddienstverlening aan deze groep.

Wetswijziging

Op 1 januari is de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening in werking getreden, die regelt dat mensen met problematische schulden bij gemeenten terecht kunnen voor onder meer advies, bemiddeling of een saneringskrediet. Met de wetswijziging is de juridische basis gelegd voor de vroegsignalering van betalingsachterstanden. Ook is er nu een verplichting voor gemeenten om inwoners met een beschikking te informeren over de toegang tot schuldhulpverlening en komt er meer duidelijkheid over de toegang tot de WGS voor zelfstandigen. Zaanstad werkt al een aantal jaar samen met woningcorporaties, die huurachterstanden melden de bij wijkteams om inwoners in een vroeg stadium te helpen bij oplopende betalingsachterstanden en om huisuitzettingen te voorkomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen