Rosmolenbuurt wordt bij herinrichting klimaatbestendig gemaakt

Foto: Pixabay

In de Rosmolenbuurt wordt bij de aanleg van het nieuwe rioolstelsel rekening gehouden met de extreme neerslag die we in de toekomst vaker mogen verwachten. Gebeurt dat niet, dan zullen in de toekomst huizen onderlopen.

De gemeente wil Zaanstad ‘waterrobuust’ maken. In de Russische buurt moet bij extreme neerslag het teveel aan water, via goten in de weg, worden afgevoerd naar de sloot bij het Salm. In de Rosmolenbuurt zijn geen mogelijkheden om plotselinge, enorme hoeveelheden water in de openbare ruimte op te vangen of af te voeren naar oppervlaktewater.

Regenwaterriolen Belgische- en Rosmolenstraat

Door in de Rosmolenbuurt grote regenwaterriolen in de Belgischestraat en de Rosmolenstraat aan te leggen, kan het teveel aan water snel worden afgevoerd naar De Gouw. Daardoor zal minder vaak sprake van wateroverlast zijn en wordt de tijd dat er water op straat staat verkort.

Geveltuintjes

De bewoners van de Rosmolenbuurt zullen ook moeten bijdragen het klimaatbestendiger maken van de wijk. Bij de herinrichting wordt de mogelijkheid geboden geveltuintjes te maken. Op verzoek zullen voor de gevel plantvlakken worden gemaakt die bewoners dan zelf kunnen inrichten en onderhouden.

Riolen werden ontworpen met als uitgangspunt 20 millimeter regenwater in twee uur. Nu geven berekeningen uitgaande van extreme neerslag 60 tot 100 millimeter in een zeer korte tijd aan. Bij de voorbereiding van de herinrichting en de rioolvervanging in de Rosmolenbuurt is, samen met externe deskundigen, onderzocht op welke plekken water zich verzamelt en blijft staan en welke oplossingen er zijn om overlast te verminderen. Uit deze analyse blijkt dat:

  • In de al heringerichte delen van de Rosmolenbuurt spreidt het regenwater zich over grote oppervlakten; woningen blijven droog, maar laag gelegen tuinen lopen wel onder.
  • Op het Konijnenpad en in de Schoolmeesterstraat, de Molenstraat en Zuidervaldeurstraat verzamelt zich bij extreme buien meer dan 4000 kubieke meter water en ontstaan plassen op straat en in tuinen van meer dan 30 centimeter diep, waardoor het water huizen binnen zal stromen.
  • Deze straten ophogen is onmogelijk vanwege de lage ligging van de woningen.
  • Er zijn geen mogelijkheden om het water te bergen op plekken waar dat geen overlast geeft door de vergaande verstedelijking van de buurt en het intensive gebruik van binnenterreinen.
  • Het is onmogelijk om het teveel aan water vanuit de laag gelegen plekken over het maaiveld af te voeren door de grote afstanden naar oppervlaktewater.
  • Het niet mogelijk het water ondergronds te bergen en af te voeren via de ondergrond door de slechte bodemopbouw en de grote afstand tot het bestaande oppervlaktewater.

Oppervlaktewater in een wijk geeft de mogelijkheid om snel en veel regenwater af te voeren via een riool of over het maaiveld (afwatering) en het reguleert de grondwaterstand (ontwatering). Het knelpunt in de Rosmolenbuurt is het gemis aan oppervlaktewater. Door de aanleg van de regenwaterriolen tussen bestaand oppervlaktewater bij de Luiksestraat en de Rosmolenstraat wordt de functie van oppervlaktewater teruggebracht in de Rosmolenbuurt, maar dan ondergronds.

Extra 1,4 miljoen euro

Om de Rosmolenbuurt waterrobuust te maken zal 1,4 miljoen euro extra uit het rioolbudget besteed moeten worden. De herinrichtingswerkzaamheden starten begin volgend jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen