Politiehonden NH minst betrokken bij geweldsincidenten

Politiehond Paco.
Politiehond Paco.
Foto: Politie Zaanstreek

De politie-eenheid Noord-Holland staat in een landelijke vergelijking tussen de politie-eenheden onderaan wat het aantal geweldsincidenten met politiehonden betreft. Dat schrijft chef Sherwin Tjin-Asjoe van het basisteam Zaanstad aan de raad nadat de Partij voor de Dieren er vragen over had gesteld aan de burgemeester.

Aanleiding voor de vragen was een uitzending van het tv-programma Undercover in Nederland en van het onderzoeksprogramma Zembla. In het eerste was te zien dat op drie locaties van de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging honden in opleiding werden afgericht met gebruik van geweld en stroomschokken. De politie verbrak daaop het contact met de betreffende africhters, die een strafrechtelijke vervolging wegens dierenmishandeling boven het hoofd hing. In de uitzending van Zembla kwam een aantal incidenten voorbij waarbij hondengeleiders ernstig de fout in gingen. Jan Hamming moest het antwoord op de inzet van de ‘lokale’ honden schuldig blijven, maar de teamchef heeft daar wel zicht op.

Eén incident in Zaanstad

‘Het team surveillancehonden in Noord-Holland (TSH) is al enige tijd werkzaam als politieman of -vrouw met als extra middel een hond. In 2020 is er in de hele eenheid Noord-Holland tot en met oktober veertien keer een diensthond ingezet waarbij er in acht gevallen een  geweldsregistratie is opgemaakt en er een oordeel van de commissie geweldsaanwending is geveld (alle beoordeeld als proportioneel geweld). Eén van deze casussen speelde in het werkgebied van het basisteam Zaanstad. De commissie is zeer te spreken over de transparantie in de opgemaakte processen-verbaal en op basis van welke afwegingen uiteindelijk de diensthond als geweldsmiddel werd ingezet,’ schrijft Tjin-Asjoe.

Verandertraject

Er is volgens hem al enkele jaren geleden een ‘verandertraject’ ingezet waarbij inmiddels op basis van belonen wordt getraind en niet op basis van straffen. Alle hondengeleiders en hun diensthond worden twee maal per maand getraind, waarbij er extra aandacht besteed wordt aan de overwegingen om een diensthond als geweldsmiddel in te zetten. ‘Als het doel op een andere wijze kan worden bereikt, dan wordt de hond niet ingezet. Als er signalen zijn dat de reactie van een hond op commando’s te wensen overlaat, wordt dit onmiddellijk in de (eerstvolgende) training aangepakt.’

Nadere uitleg

Dat er landelijk vragen worden gesteld over het aantal bijtincidenten met politiehonden is volgens de teamchef begrijpelijk, maar zijn  ervaring is dat deze incidenten ‘in de context geplaatst dienen te worden van de vele meldingen waarbij de diensthond de-escalerend werkt’. Hierbij wordt de hond wel ingezet, maar niet als geweldsmiddel. Tjin-Asjoe is graag bereid om het college meer zicht te geven op de inzet van surveillancehonden. ‘Als het college bereid is om daarover in gesprek te gaan of de burgemeester heeft deze behoefte, kunnen we dit organiseren.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen