Kamers adopteren vier stenen met namen joodse politici

Foto: Studio Libeskind

De Tweede Kamer heeft de namen van twee in de Tweede Wereldoorlog omgekomen joodse Kamerleden geadopteerd in het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Het gaat om de voormalige Tweede Kamerleden Alida de Jong (Sociaal Democratische Arbeiderspartij) en Mozes Cohen (Vrijzinnig Democratische Bond). De Eerste Kamer adopteerde de omgekomen joodse senatoren Simon de la Bella en Maup Mendels, beiden van de SDAP.

Op 20 november 1945, gisteren 75 jaar geleden, kwamen de Tweede en Eerste Kamer voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog weer bijeen in een Verenigde Vergadering. Koningin Wilhelmina hield toen in de Ridderzaal de eerste naoorlogse Troonrede. De voorgenomen bijzondere Verenigde Vergadering in de Ridderzaal vandaag, om de bijeenkomst van toen te herdenken, kon als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus niet doorgaan. Ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust krijgen ruim 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument, op initiatief van voorzitter Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité.

Slachtoffers zonder graf

Grishaver zou ook de Tweede Kamerleden begeleiden die afgelopen voorjaar een bezoek zouden brengen aan het voormalige concentratiekamp Auschwitz. Ook dit bezoek kon niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. In Amsterdam verrijst een monument met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben, tussen de Weesperstraat en de hoftuin van de Hermitage.

Alle namen van Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland zijn vervolgd en gedeporteerd, alsmede gedeporteerde Nederlandse Joden woonachtig in andere landen die in concentratie- en vernietigingskampen zijn vermoord. Ook de mensen die zijn omgekomen door honger of uitputting tijdens transporten en dodenmarsen en van wie geen graf bekend is worden er met naam en toenaam genoemd. Sommige gemeenten hebben al stenen geadopteerd met namen van overleden inwoners, maar Zaanstad is daar (nog) niet bij. Iedereen mag overigens een steen met een naam adopteren.

Andere activiteiten Tweede Kamer

De Tweede Kamer staat in 2020 op verschillende manieren en momenten stil bij 75 jaar bevrijding. Zo werd de eerste vergadering na de oorlog gevierd als 75 jaar herstel van de parlementaire democratie op 25 september. Deze viering vond plaats in de Oude Zaal, waar ook vergadering van 25 september 1945 was. Er werden persoonlijke verhalen gedeeld van nabestaanden van Kamerleden die in de jaren voor en na de oorlog in de Kamer zaten.Over deze bijeenkomst werd een film gemaakt, die u hier kunt terugkijken. Politiek historicus Carla Hoetink presenteerde het boek Terug naar het Binnenhof over het moment van terugkeer naar het Binnenhof en de hervatting van de parlementaire werkzaamheden.

 

Reacties