De Jagersplas kiest voor een amberboom op het plein

Foto: Gemeente Zaanstad

Het plein van basisschool De Jagersplas aan het Brasemermeer in Zaandam is sinds gisteren een amberboom rijker. Inmiddels hebben al heel wat scholen een boom cadeau gekregen van de gemeente.

Ook andere scholen kunnen in aanmerking komen voor een boom om een groener schoolplein te creëren. Tegels houden op warme dagen warmte vast en de afgelopen zomers hebben aangetoond dat het langere periodes erg warm kan zijn. Dus: tegel eruit, boom erin, want een boom zorgt voor verkoeling. Eén boom koelt volgens de gemeente net zoveel als tien airco’s. ‘Bomen zorgen voor gezonde schoolpleinen, biodiversiteit en de waterhuishouding. Bij hitte zorgen ze voor schaduw en een koelere lucht.’

 

 

Daarom geeft gemeente basisscholen een boom cadeau in ruil voor tegels. Geprobeerd wordt om jaarlijks in maart en november bomen te planten. In het voorjaar van 2019 maakten de Dorpsakker in Assendelft, Het Schatrijk in Zaandijk, De Oceaan in Assendelft en de Hoeksteen in Krommenie er gebruik van. In het najaar volgden De Werf in Zaandijk, Wij-land in Westzaan en Wij-land in Assendelft. De afgelopen lente zagen De Kroosduiker in Westzaan, De Meander in Assendelft, De Delta in Assendelft, De Kernschool in Zaandam en Kentalis Signis in Assendelft een hun aanvraag beloond worden. En nu zijn aan die lijst De Piramide, De Jagersplas en Het Eiland toegevoegd. Er is keus uit een fladderiep, eik, amberboom of esdoorn.

 

 

 

 

Reacties