Vuurwerkterreur in en rond winkelcentrum Saendelft

Foto: Google Street View

In Saendelft staken jongeren de afgelopen weken regelmatig vuurwerk af, maar de afgelopen dagen is dat in en rondom de Kaaikhof nog erger geworden. Mensen die boodschappen aan het doen zijn en medewerkers van de winkels van Albert Heijn en Vomar worden ermee bekogeld, aldus Denk-raadslid Sebnem Pancar.

Zij stelt burgemeester Jan Hamming er vanavond vragen over en wil dan vooral weten of en hoe hier tegen opgetreden wordt. Zijn de jongeren bekend bij de politie en zo ja, zijn er gesprekken over gevoerd met hun ouders en hebben ze een boete gekregen? Zo nee, hoe wil de politie dit dan gaan aanpakken? Saendelft is niet de enige wijk in Zaanstad waar overlast door vuurwerk inmiddels een jaarrond probleem lijkt te zijn geworden, zo blijkt uit talloze berichten op sociale media. Het verklaart wellicht ook waarom steeds meer stemmen opgaan voor een totaalverbod.

Meer controle

De politie gaat tot Oud en Nieuw steekproefsgewijs langs de grens controleren of mensen terugkeren naar Nederland met illegaal vuurwerk of te veel legale spullen: vuurwerk dat ook in Nederland mag worden verkocht en waarvan per voertuig maximaal 25 kilo mag worden vervoerd. Omdat deze jaarwisselingvoor het eerst een verbod op knalvuurwerk (zoals rotjes), knalstrengen (zoals Chinese matten), vuurpijlen en enkelschotsbuizen (single shots) geldt wordt verwacht dat liefhebbers daarvan zullen uitwijken naar Duitsland en België om deze toch aan te schaffen. Daarnaast wordt deze handel – en de al langer verboden Romeinse kaarsen en babypijltjes – via internet te koop aangeboden.

Doe-het-zelf-bommen

Een andere ontwikkeling is dat mensen zelf aan het knutselen slaan om vuurwerk te maken. ‘Er zijn mensen die steeds meer de grens verleggen en overstappen naar het zelf maken en afsteken van vuurwerkbommen, veelal met gebruik van illegaal vuurwerk. Tegenwoordig zijn handleidingen om bommen te maken eenvoudig op internet te vinden en bommenmakers laten op bijvoorbeeld internetforums en YouTube hun kunsten zien. Zelf vuurwerk(bommen) maken en afsteken levert uiterst gevaarlijke situaties op en is dan ook verboden,’ schrijft de Landelijke Politie op haar website.

Straffen

Afhankelijk van de ernst van de overtreding of het misdrijf krijgt de overtreder een boete of gevangenisstraf bij het afsteken van illegaal vuurwerk. De boete is al snel 400 euro per illegaal artikel dat is afgestoken. Jongeren kunnen (bij minder zware overtredingen of misdrijven) ook voor een Halt-straf in aanmerking komen. Als de politie iemand betrapt bij het illegaal afsteken van vuurwerk is het mogelijk dat deze persoon geen Verklaring Omtrent Gedrag meer krijgt of houdt. Dat houdt in dat veel banen niet meer mogelijk zijn. Verplicht moeten stoppen met een stage behoort ook tot de risico’s.

Bij zeer grote partijen of flinke handel is sprake van illegale opslag en illegale handel. Dit zijn misdrijven en wordt beschouwd als zware milieucriminaliteit. Hierbij zijn de straffen veel hoger. De straffen voor het hebben, maken of afsteken van vuurwerkbommen zijn opgenomen in de Richtlijn voor strafvordering vuurwerkdelicten. Overtreders komen er niet vanaf met een lichte straf: op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen