Gratis mondkapjes voor minima met een uitkering

Foto: Wikimedia / Alex Chirkin

Zo’n 5000 huishoudens die moeten rondkomen van een uitkering krijgen binnenkort van de gemeente een setje gratis mondkapjes thuisgestuurd. De voedselbank krijgt 350 setjes van de gemeente om toe te voegen aan de voedselpakketten. Het gaat om pakketjes van vijf wasbare stoffen kapjes en tien papieren exemplaren.

Sinds 30 september geldt in ons land een dringend advies voor alle mensen vanaf dertien jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes. Voor reizen met het openbaar vervoer geldt die verplichting al veel langer. De mond- en neusmaskers worden per post naar de minimahuishoudens verstuurd, samen met een brief met instructies over het juiste gebruik. De komende week worden de pakketjes samengesteld en naar verwachting zullen ze vanaf 30 oktober worden thuisbezorgd. De komende weken wordt de noodzaak bekeken om meer mondkapjes beschikbaar te stellen aan huishoudens met een laag inkomen, zoals het toenemende aantal werkende armen.

‘Niet bezuinigen op gezondheid’

Het CDA drong er bij de gemeente op aan om de mondkapjes voor alle inwoners financieel haalbaar te maken, maar dat zat al in het vat voordat steunfractielid Nick Hendriks daar gisteravond om vroeg. Denk had de kwestie al eerder aangekaart. ‘Het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan raken ons allemaal. Voor mensen die het toch al moeilijk hadden, zijn dit extra zware tijden. De kosten van mondkapjes vormen voor inwoners met een laag inkomen een extra financiële belasting. Wij willen niet dat mensen bezuinigen op hun gezondheid en veiligheid. Daarom verstrekken we gratis mondkapjes aan alle inwoners van Zaanstad die een uitkering of een andere vorm van financiële bijstand krijgen. De kosten hiervoor worden vergoed vanuit het bestaande armoedebudget van de gemeente,’ schrijft wethouder Songül Mutluer in een persbericht.

Reacties