Aantal nieuwe besmettingen in een etmaal van 201 naar 64

Foto: Pixabay / Geralt

Het aantal coronabesmettingen in Zaanstad is vandaag gestegen met 64. In totaal zijn er nu 2669 besmettingen in onze gemeente doorgegeven aan het RIVM.

Werden in Zaanstad dus veel minder mensen positief getest dan de 201 van een etmaal eerder, daar ging het dagcijfer landelijk gezien voor het eerst door de 9000: tussen gisterochtend en vanmorgen werden 9283 positieve tests geregistreerd. De Veiligheidsregio Rotterdam – Rijnmond vestigde een nieuw record met 1295 positieve tests. Amsterdam – Amstelland noteerde 944 gevallen en Zaanstreek – Waterland 132. Bij de gemeenten had Amsterdam de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad testten 805 inwoners positief.

Bron: Coronadashboard Rijksoverheid

Meer dan 2000 opnames

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen nam in 24 uur met 60 toe tot 2003. Van deze patiënten liggen er 463 op de Intensive  Cares, dertien meer dan gisteren. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding liet weten dat inmiddels al meer dan de helft van alle patiënten op de IC’s is opgenomen wegens Covid-19. Op verpleegafdelingen vormen coronapatiënten dertien procent van het totale aantal patiënten: 1540 van de 11.915.

‘We hebben het einde nog absoluut niet bereikt,’ waarschuwde voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vandaag. Hij kan zich wel vinden in de metafoor van een tsunami, zoals de voorzitter van de Federatie van Medisch Specialisten de stand van zaken onlangs typeerde. Bij een gewone golf vlakt het water weer af, bij een tsunami ‘gaat de waterdruk die erachter komt maar door en door,’ zegt Kuipers. Het Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding verwacht vanaf morgen weer Nederlandse coronapatiënten naar Duitse IC’s te moeten brengen.

Blij met hulp

Volgens het Duitse ministerie van Volksgezondheid zijn in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen 80 bedden vrij voor Nederlandse patiënten, verdeeld over 48 ziekenhuizen. Patiënten worden met ambulances, Mobiele Intensive Care Units of per helikopter naar het buurland gebracht. Kuipers herhaalde vandaag nog eens dat hij erg blij is met de Duitse hulp. De voorman van de acute zorgsector legde vorige week al uit dat het niet verstandig is om met overplaatsingen te wachten totdat de Nederlandse ziekenhuizen helemaal geen capaciteit meer over hebben. ‘Je kunt misschien tien patiënten op een dag naar Duitsland vervoeren. Daar moet je dus aan beginnen voordat het laatste bed in Nederland vergeven is,’ zei hij toen.

 

Reacties