Zorgen bij PVV over personeelstekort speciale basisscholen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De PVV krijgt berichten dat het nog steeds niet goed gesteld is met het aantal leerkrachten op de Zaanse scholen en er nog steeds leerlingen zijn die geen vijfdaagse schoolweek hebben. De fractie wil van het college weten hoe dat zit.

Als voorbeeld van een school in problemen noemt fractievoorzitter Peter van Haasen De Tijstroom, een school voor speciaal basisonderwijs in Peldersveld. ‘Op deze school zitten kinderen die extra aandacht nodig hebben, zowel met leer- als met gedragsproblemen. Maar door onderbezetting zijn er groepen die dus nog maar vier dagen les krijgen. Het lijkt ons dat juist kinderen die extra aandacht nodig hebben niet terug moeten gaan naar minder lesdagen,’ schrijft hij in vragen aan het dagelijks bestuur. De school aan de Rode Zee zou niet de enige zijn met een problematische onderbezetting.

Tussen wal en schip

De PVV vindt dat de onderwijskoepels ‘alles in het werk moeten stellen om te voorkomen dat juist kinderen met leer- en/of gedragsproblemen tussen wal een schip vallen’. ‘Deze kinderen kunnen de volgende cliënten worden van de al overbelaste en kostenoverschrijdende jeugdzorg,’ voorziet Van Haasen. Hij vraagthet college of dat bekend is met het gegeven dat door het personeelstekort kinderen met leerproblemen en kinderen met gedragsproblemen in gemengde groepen komen te zitten en dat hierdoor nog extra druk komt te liggen op de leerkrachten, ‘met als risico dat door uitval het probleem alleen maar groter wordr’. Van Haasen hoopt dat wethouder van Onderwijs Natasja Groothuismink bereid is om met de koepels in gesprek te gaan om gezamenlijk naar een oplossing te zoeken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen