SP trekt draagvlakmeting isolatie flat Krommenie in twijfel

Foto: Google Street View

Parteon wil een flatcomplex met 54 woningen uit de zeventiger jaren in de Pijpkruidstraat in Krommenie verduurzamen, maar volgens de SP bestaan er grote twijfels over het draagvlak daarvoor onder de bewoners. De bewonerscommissie kwam uit op minder dan de benodigde 70 procent; uitvoerder Biltz op 70,4 procent.

Dat de Amsterdamse onderneming die door de woningcorporatie is uitgekozen om het werk te doen ook de draagvlakmeting deed zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen. De aannemer deed volgens raadslid Evert Hartog  – uiteraard – bijzonder zijn best om de 70 procent te halen en kwam uit op 38 voorstemmers, twaalf tegenstemmers en vier huishoudens die niet meestemden. Parteon wil de muren en het dak van de woningen isoleren en nieuwe ramen plaatsen. Daarbij moeten ook de bergingen en garages worden ontruimd, want ook die worden geïsoleerd. De bewonerscommissie inventariseerde de meningen daarover ook en daaruit bleek volgens Hartog dat ‘lang niet’ 70 procent van de bewoners achter het plan staat.

Huurverhoging

‘Sommige beweerden zelfs helemaal niet te hebben gestemd, terwijl ze wel waren meegeteld bij de voorstemmers,’ schrijft hij op de website van de partij. ‘Nader onderzoek wees uit dat er grote druk was uitgeoefend op een aantal huurders en dat ze achteraf spijt hadden van hun voorstem of zich niet meer goed konden herinneren dat ze hadden gestemd.’  Na de renovatie gaan de huren met vijftien euro per maand omhoog en dat betekent volgens Hartog de nekslag voor huurders in een penibele financiële situatie, want hij zet er vraagtekens bij dat die stijging wordt gecompenseerd door een verlaging van de stookkosten in dezelfde orde van grootte.

Belangenverstrengeling

De minder draagkrachtige bewoners verbruiken al heel weinig energie om kosten te besparen en doen liever een extra trui aan dan dat de kachel hoger wordt gezet, schrijft hij.  ‘Dat helpt straks niet meer om kosten te besparen want de huur blijft vijftien euro hoger.’ Dat Biltz, een bedrijf dat er veel belang bij heeft dat het project doorgaat ook zelf de draagvlakmeting uitvoert is in de ogen van de SP een gevalletje belangenverstrengeling. ‘Als dan ook nog blijkt dat controle op naam wegens privacy gevoeligheid niet mogelijk is en dat er onregelmatigheden zijn gesignaleerd, is het wantrouwen gewekt. Dat een belanghebbende aannemer zelf een draagvlakmeting mag doen vindt de SP absurd.’ De partij belooft om de kwestie samen met de bewonerscommissie verder te gaan uitzoeken.

Reacties