Woningprijzen derde kwartaal 16,1 procent hoger dan jaar eerder

Foto: Pixabay / Moerschy

De huizenprijs is in het derde kwartaal in de Zaanstreek met 16,1 procent bestegen ten opzichte van een jaar eerder. De regio zit daarmee in de top van ons land. Opvallend is dat de grootste prijsstijgingen zich nu voordoen buiten de Randstad: het lijkt alsof corona en vaker thuiswerken mensen een zetje heeft gegeven om hun zoekgebied te vergroten.

Friesland, Brabant en de Zaanstreek zijn de regio’s waar het hard ging met de prijzen, zo blijkt uit uit cijfers van de NVM. De koepel van makelaars komt voor het hele land op een stijging van 11,6 procent en dat is de sterkste in 20 jaar. Ten opzichte van het tweede kwartaal gingen de prijzen gemiddeld 3,8 procent omhoog. Dat was in de Zaanstreek 2,9 procent.

Grote zorgen

De woningmarkt is de laatste drie maanden verder verkrapt. Het aanbod heeft het recordaantal transacties niet kunnen bijhouden en daarmee is de keuze voor de vele woningzoekers verder beperkt. NVM-voorzitter Onno Hoes maakt zich grote zorgen over de toekomst: ‘De consument heeft nauwelijks meer iets te kiezen en daarmee zien we dat de prijsontwikkeling verder omhoog gaat. De woningmarkt heeft echt verruiming nodig van het aanbod om woningen voor een grote groep betaalbaar te houden.  We hebben op korte termijn een noodplan nodig om de woningmarkt op dit vlak vlot te trekken.’

Keus uit twee woningen

Een consument kan bij zijn zoektocht op dit moment nog maar uit twee woningen kiezen, terwijl dat er normaal gesproken tussen de vijf tot tien zijn. In totaal werden er dit derde kwartaal 41.583 koopwoningen verkocht, het hoogste aantal in bijna drie jaar en qua verkoop het beste derde kwartaal dat de NVM ooit registreerde. Het is een stijging van zeven procent ten opzichte van het tweede kwartaal en van liefst 14,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Geen coronadip

De verkoopprijs ligt nu op een landelijk gemiddelde van 354.000 euro; in de Zaanstreek ‘doet’ een rijtjeshuis gemiddeld 327.000 euro. De vraagprijs van de verkochte woningen lag gemiddeld op 348.000 euro, bijna twee procent onder de uiteindelijke transactieprijs. Van de verwachte coronadip is dus geen sprake. Het woningtype vrijstaand laat de grootste stijging van het aantal verkopen in een jaar zien. Er werden er in het derde kwartaal maar liefst 21,4 procent meer van verkocht. Twee-onder-een-kappers zaten 17,7 procent in de plus vergeleken met vorig jaar.

Appartementen werden de afgelopen jaren gestaag steeds minder verkocht, van ruim 13.000 per kwartaal vier jaar geleden tot minder dan 9000 per kwartaal dit jaar. Dit kwartaal neemt de verkoop weer toe tot boven de 10.000. Ze worden in elk geval volop gebouwd, ook in Zaanstad en dan met name in Zaandam.

 

Reacties