Regio kan elk moment van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’ schieten

De burgemeester praat de raad bij over de stand van zaken rond corona.
De burgemeester praat de raad bij over de stand van zaken rond corona.
Foto: Raad Zaanstad

In de teststraten van de GGD zijn inmiddels beveiligers aan te werk vanwege agressie tegen medewerkers. En in verpleeghuizen willen niet alle bezoekers zich houden aan de regels voor afstand houden en persoonlijke bescherming, die hen in staat stellen om hun naasten te blijven zien. Het zijn twee voorbeelden van onbegijpelijk menselijk gedrag op een moment dat Zaanstad afstevent op code rood.

Burgemeester Jan Hamming praatte gisteravond de gemeenteraad bij over de stand van zaken in de gemeente en in de regio, met als belangrijkste conclusie dat het ergste waarschijnlijk nog moet komen. De metingen van het virus in het rioolwater geven aan dat nergens in ons land de concentratie van corona in het afvalwater momenteel zo hoog is als in Zaanstad. Die concentratie heeft een voorspellende waarde, omdat het virus er al meetbaar is voordat mensen lichamelijke klachten krijgen die wijzen op een besmetting. Het RIVM is gevraagd om die situatie nader te duiden, maar dat laat onverlet dat het aantal vastgestelde besmettingen nu al enorm stijgt. Meer dan 150 positieve testen per 100.000 inwoners in een week betekent een opschaling naar code rood.

Bron: Coronadashboard Rijksoverheid

 

 

 

Hamming verwacht elk moment een verschuiving van de regio van ‘zorgelijk’ naar ernstig, met clusters besmettingen ‘in alle hoeken en gaten’: bij ondernemingen, in zorgcentra, op scholen en in de horeca. In september zijn er net zoveel positieve testen geweest als in periode van maart tot en met juni. Komende maandag wordt de situatie weer besproken tijdens een bijeenkomst van het Veiligheidsberaad, waarop dinsdag een besluit wordt genomen over de noodzaak van nieuwe maatregelen. De burgemeester is een groot voorstander van een landelijke aanpak om het gemor over onduidelijkheden en regionale verschillen weg te nemen: één lijn trekken kan volgens hem veel van het chagrijn uit de samenleving wegnemen.

Teststraat Zaanstad Noord

Hamming liet zich er gisteravond niet toe verleiden om in het openbaar clusters of deelgebieden met een hoge besmettingsgraad aan te wijzen, hoewel daar bij raadsleden – en bij de inwoners – wel vragen over leven. Het aantal clusters ‘is in zijn algemeenheid groot,’ was alles wat hij daarover kwijt wilde. Om testen gemakkelijker te kunnen maken wordt momenteel de capaciteit vergroot en wordt gezocht naar een plek voor een extra teststraat in Zaanstad Noord, maar wanneer die een feit kan zijn is nog volstrekt onduidelijk. Wel helder is dat testen sneller en dichter bij huis beschikbaar moeten komen.

Armen

Nu het gebruik mondkapjes op steeds meer plekken dringend wordt aangeraden gaat Zaanstad in gesprek met de Sociale Wijkteams om te kijken of en hoe de armste laag van de bevolking zich daarmee redt. Wie naar het gemeentehuis komt en geen kapje heeft krijgt er daar eentje uitgereikt, begeleid van een uitleg van de geldende richtlijnen, aldus de burgemeester. Ruud Pauw (Rosa) vroeg zich af wanneer de raad in dit licht gezien weer digitaal gaat vergaderen, maar daar moeten de raadsleden zelf overeenstemming zien te bereiken. Zoals het nu gaat met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen mag, maar hoeft niet.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen