Gewijzigde lening gemeente aan AZ levert vragen op bij PvdA

Foto: Google Street View

De PvdA heeft vragen over de tussentijds gewijzigde overeenkomst over de lening die Zaanstad aan eredivisieclub AZ verstrekte om het trainingscomplex in de Wijdewormer te kunnen realiseren. Zaanstad besloot in 2014 om daar maximaal 10,75 miljoen euro voor ter beschikking te stellen die in 25 jaar met een rente van vier procent moet zijn terugbetaald.

Het trainingscomplex in sportpark Kalverhoek ligt in de gemeente Wormerland, maar de grond is eigendom van Zaanstad. Vandaar de betrokkenheid van de gemeente. De jaarrekening 2019 bevat een summiere opmerking met betrekking tot de geldlening die aan de voetbalclub is verstrekt, zag raadslid Tjeerd Pietersma: die is met 3,3 miljoen euro afgenomen als gevolg van een reguliere aflossing van zes ton, maar ook door ‘een overheveling naar de vooruitbetaalde huurkosten van 2,7 miljoen euro’. En daar wil de PvdA’er het fijne van weten.

Staatssteun

Er is al eerder over gesproken en toen werd door het college gemeld dat de lening was onderzocht in het kader van staatssteun. Een vooruitbetaalde huurkorting zou de situatie binnen de geldende wetgeving op dat gebied laten passen. Financiƫle consequenties voor de gemeente zouden er niet zijn. Pietersma ging daarop op zoek naar de onderliggende stukken, maar heeft die niet kunnen vinden in de digitale archieven die raadsleden ter beschikking staan. Hij stelt nu schriftelijke vragen over de kwestie, ook al omdat AZ al eind juli toestemming zou hebben gegeven om alle documentatie over de veranderingen door te sturen naar de gemeenteraad.

Wat weten we nog meer niet?

Pietersma wordt er nu toch nieuwsgierig naar en vraagt zich ook af of er nog meer besluiten zijn genomen door het college die buiten het zicht van de raad worden gehouden. Hij schrijft dat het de volksvertegenwoordigers op deze wijze onmogelijk wordt gemaakt om hun toezichthoudende en controlerende taak adequaat uit te voeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen